HAZA GAZDASÁG A felvidéki Párkányban nyitott új irodát a Magyar Nemzeti Kereskedőház

A felvidéki Párkányban nyitott új irodát a Magyar Nemzeti Kereskedőház

2088
hirdetés

nkA Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) közép-európai kereskedelemfejlesztési hálózatának új irodáját nyitották meg csütörtökön a felvidéki Párkányban. A most megnyitott iroda már a hatodik, a Felvidéken megnyitni tervezett hétből.

    Az MNKH irodáinak feladatai között olyan célok elérése szerepel, mint a kereskedelem ösztönzése, a magyar vállalatok exporttevékenységének bővítése, a kereskedelmi kapcsolatok becsatornázása a határ két oldalán lévő kis- és középvállalkozások együttműködésébe és a határ menti régiók foglalkoztatottságának növelése.
    Az új iroda – szakmai előadásokkal egybekötött – megnyitóján mondott köszöntőjében Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország pozsonyi nagykövete rámutatott: a magyar kormány kiemelt célja, hogy növelje a gazdasági jelenlétet a kereskedelem és a befektetések terén is, hogy ezáltal szorosabbra fűzze a Magyarország és a szomszédos országok magyarlakta területei közti kapcsolatot. Hozzátette: az elmúlt időszakban eddig nem tapasztalt mértékben fejlődtek a magyar-szlovák gazdasági kapcsolatok, ami a gyakorlatban is megmutatkozott, hiszen Szlovákia Magyarország harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere lett Németország és Ausztria után. Kifejtette: tavaly 97 millió eurós aktívummá javult a két ország közti kereskedelem mérlege, s a magyar export az idén tovább bővült, az első két hónap adatai szerint éves szinten 9 százalékkal, az élelmiszer kivitel tekintetében pedig még karakteresebben, 26 százalékkal. Hangsúlyozta: ennek alapján elmondható, Szlovákia meghatározó, stratégiai partnere Magyarországnak a régióban, a gazdasági együttműködés terén elért eredmények pedig nagyban hozzájárulnak a nemzetgazdaság legfontosabb célkitűzéseinek megvalósításához.
    Kiss-Parciu Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium határmenti gazdaságfejlesztési főosztályának vezetője a megnyitón mondott beszédében rámutatott: a szaktárca politikájában kiemelt szerepet kapott az elszigeteltségük miatt sok esetben hátrányos helyzetben lévő határ menti térségek fejlesztése. Hozzátette: a fejlesztés egyik eszköze az infrastrukturális fejlesztések megvalósítása is, amelyekből a kormány már sokat megvalósított, s ez a folyamat folytatódni fog, hiszen a közeljövőben számos új infrastrukturális kapcsolatot hoznak majd létre, ezek jelentős részét a magyar-szlovák határtérségben. Ezektől az érintett régiók gazdasági fejlődésének dinamikusabbá válását várják, hasonlóképpen, mint a most megnyitott párkányi irodától, amelyet a hálózat fontos bástyájának szánnak, s amelynek elsősorban a kis- és középvállalkozások együttműködésének elősegítése lesz a feladata.
    Farkas Iván a Magyar Közösség Pártjának (MKP) gazdasági alelnöke, aki emellett a párkányi régió egyik településének polgármestere is, az iroda megnyitásával kapcsolatban azt mondta: örömteli, hogy a gazdasági kapcsolatokat ebben a régióban is ilyen intézményes formában lehet fejleszteni. Rámutatott: a párkányi ugyan nem a legjobb helyzetben lévő felvidéki régió, de itt is van mire építeni, van vállalkozói potenciál, amivel meg lehet találni az érvényesülést.
    Az MNKH a Felvidéken hét iroda megnyitásával számol, a most megnyitott párkányi mellett már Dunaszerdahelyen, Érsekújvárban, Rimaszombatban, Királyhelmecen és Kassán is működik ilyen, a hetediket a jövő héten Ipolyságon adják át. Az MNKH-nak összesen 22 irodája van a Kárpát-medencében.

MTI

hirdetés
Previous articleA jövő virtuózai a pódiumon
Next articleA vízszint apadása után irtják a szúnyogokat