HAZA HÍR-MIX A Vág menti falvak és termőterületek védelme érdekében

A Vág menti falvak és termőterületek védelme érdekében

888
hirdetés

Obrázok1Január 23-án a Gúta melletti pacséroki töltésen ünnepélyes keretek között adta át Peter Žiga, szlovák környezetvédelmi miniszter a Vág Szímő-Kamocsa- Gúta közötti felújított védvonalát. Ennek eredményeképp a Vág balparti töltése felfogja a szivárgó vizet, és az árhullámoknál megakadályozza a talajvíz feltörését.
A múlt év májusában kezdődtek el a munkálatok, amelyek során mintegy 15 méter mélységig speciálisObrázok2 betonkeverékkel töltöttek fel egy 4,6 kilométeres töltésszakaszt, amelynek eredményeképpen a töltés most már ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a nyolcvanas évek elején Gúta felől már megerősített töltésrész. Mint azt Marián Supek, a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat vezérigazgatója elmondta, a múlt évi, a Dunát és Vágot egyaránt érintő árvízveszély igazolta a felújítási munkálatok szükségességét. Peter Žiga környezetvédelmi miniszter elsősorban a védmű felújításának átgondoltságát és határidőre történő kivitelezését emelte ki. – Örülök, hogy ilyen gyorsan sikerült elvégezni a töltés szigetelését, aminek köszönhetően a közelben lakók immár nyugodtan hajthatják álomra a fejüket. Az ország gazdasága szempontjából azt is fontosnak tartom, hogy a mintegy 100 hektáros, a közelmúltban még talajvíz és szivárgó víz által sújtott mezőgazdasági földterület megművelése is zavartalanná vált – mondta a miniszter, majd a töltés mellett emléktáblát leplezett le, amelyről az érdeklődők azt is megtudhatják, hogy a 2 millió 21 ezer eurós beruházásból 1 millió 632 ezer eurót EU-támogatásból fedeztek, a többit pedig a szlovák kormány biztosította a kohéziós alapból.
Az ünnepség folyamán Horváth Árpád, Gúta polgármestere külön tárgyalást folytatott a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat vezérigazgatójával és a környezetvédelmi miniszterrel, akiktől ígéretet kapott, hogy a város árvízvédelme teljes biztosítása érdekében végső döntés születik a mintegy nyolcvan esztendős csergői szivattyúállomás gépparkjának villamosításáról és teljes felújításáról.

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés
Previous articleSzlovákiában nőtt a leggyorsabban a lakosság hitelállománya az eurózónában
Next articleMeghalt Jancsó Miklós