HAZA GAZDASÁG Szlovákiában nőtt a leggyorsabban a lakosság hitelállománya az eurózónában

Szlovákiában nőtt a leggyorsabban a lakosság hitelállománya az eurózónában

1168
hirdetés

Az eurózóna országai közül tavaly Szlovákiában nőtt a leggyorsabb ütemben a lakosság hitelállománya, éves szinten 10 százalékkal a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) statisztikái szerint.

Szlovákiában a lakosság hitelállománya tavaly elérte a 19,6 milliárd eurót, ez tíz százalékkal volt több mint egy évvel korábban. 2013-ban a szlovák lakosság eladósodásának üteme az előző évihez képest közel egy százalékponttal gyorsult.
A lakossági hitelállomány növekedését főként az ingatlanvásárlás céljára felvett hitelek ösztönözték, az újonnan felvett fogyasztói kölcsönök összege is bővült, de ennek növekedési üteme némileg lassult.
A szlovák kereskedelmi bankok 2013-ban 4,7 milliárd euró új ingatlanvásárlás céljára felvett hitelt folyósítottak, ami 29 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban. A lakásvásárlási célú hitelek összege 2013 decemberében elérte a 14,9 milliárd eurót, ami 12 százalékkal volt több mint az előző év végén.
A tavaly felvett fogyasztói hitelek összege elérte a 2,8 milliárd eurót, ami 12 százalékkal volt több mint egy évvel korábban. 2012-ben a fogyasztói hitelek állománya 13,3 százalékkal emelkedett az előző évihez képest.

MTI

hirdetés
Previous articleMeghatározatlan időre elnapolta a szlovák ab a döntést az állampolgársági törvényről
Next articleA Vág menti falvak és termőterületek védelme érdekében