HAZA DUNATÁJ A testvérvárosban ünnepelték Németország egyesülését

A testvérvárosban ünnepelték Németország egyesülését

1163
hirdetés

WEISENF.Október 3-án, szombaton ünnepelte Németország az újraegyesítésének 25. évfordulóját. A jeles esemény kapcsán szervezett rendezvényen Komárom háromfős küldöttséggel képviseltette magát testvérvárosában, Weißenfelsben. Ahogy azt PhDr. Knirs Imre alpolgármester Weißenfels és Kornwestheim polgármestereivel való találkozása során kifejtette, Komárom lakosai tisztában vannak azzal, mit jelent a szétszakítottság érzése és valósága, elvégre városunk hosszú évtizedeken át volt kénytelen reménytelen szétszakítottságban élni.

Ezen a helyzeten sokat változtatott a schengeni övezethez való csatlakozásunk, ugyanakkor napjainkban éppen azt vagyunk kénytelenek szemlélni, hogy egyre többen kezdik megkérdőjelezni az akadály nélküli határátkeléshez fűződő
jogot. Alpolgármesterünk meggyőződése ugyanakkor, hogy a szabad belső mozgás korlátozása Európa számára nem járható út! A központi ünnepség fő szónoka, Weißenfels polgármestere, Robby Risch beszédében a huszonöt évvel ezelőtti személyes tapasztalatait elevenítette fel:
„Minden egy hétfői napon kezdődött Lipcsében, közös imával majd demonstrációval. Először csupán néhány ember,WEIS2 majd egyre többen és többen jelentek meg az utcákon, hangot adva szabadságra és demokráciára vonatkozó követelésünknek. Néha, mikor visszagondolok arra a hétfői napra, magam is meglepődöm, mily bátrak tudtunk lenni. Határtalan optimizmussal hittük, hogy változást tudunk elérni. Mint tudjuk, a tűzparancs kiadása a karhatalom részéről távolról sem volt elképzelhetetlen. Mégis emberek tízezrei győzték le félelmüket, mert szabadság iránti vágyuk felülkerekedett azon.”
A központi ünnepségek utóakkordjaként a jelenlévő delegációk személyes betekintést nyertek egy, a nemzetiszocialista, majd szocialista rendszer által fiatalkorúak fogva tartására és esetenként halálos ítéletek végrehajtására használt börtönbe, az ún. Vörös Bikába (Roter Ochse).
– Elképesztő volt közvetlen közelről tapasztalni annak a kiszolgáltatottságnak már csak egy szeletét is, amelyet a koncepciós perek áldozatainak kellett elszenvedniük – fogalmazott Knirs Imre. A küldöttségek programja egy közadakozásból felújításra került, Bismarck nevét viselő kilátó meglátogatásával, majd a helyi kosárlabdacsapat Bundesliga-mérkőzésének megtekintésével ért véget. Hogy Weißenfels és Komárom között milyen élő a kapcsolat, azt hűen tükrözi, hogy november elején németországi testvérvárosunkban kerül bemutatásra a Komárom, a Duna Gibraltárja c. kiállítás.

Szitás Péter

DUNATÁJ HETILAP 42/2015

hirdetés