HAZA BELFÖLD A szlovák sajtó a zárt ülés sikerétől hangos – és Orbántól Viktortól!

A szlovák sajtó a zárt ülés sikerétől hangos – és Orbántól Viktortól!

839
hirdetés
Jaroslav Paška

A Tasr szlovák hírügynökség tudósítására alapozva a szlovák lapok diplomácia sikerről beszélnek az Európai Parlament Petíciós Bizottságának ülését követően – melynek eredményéről azonban nem tájékoztatnak!

A Hospodárske noviny gazdasági napilap „A magyarok eredménytelenek voltak a Szlovákia elleni harcban” címmel közli a hírügynökségi tudósítást. Egy sort sem írnak a két petíció eredményéről (miszerint azok továbbra is napirenden maradnak), és azt a szlovák állampolgársági törvényt sem említik, mely a második petíció tárgya volt. Helyette ott van Orbán Viktor, a Fidesz és a Jobbik. Alább a szlovák lapban megjelent teljes „tudósítás” magyar fordítását közöljük:
„Szlovákia az Európai Parlament (EP) talaján kisebb diplomáciai sikert könyvelhetett el, az EP Petíciós Bizottságának ülésén sikerült megakadályozni a magyar euroképviselők azon törekvését, hogy nyílttá tegyék az ülést – tájékoztatott erről a szlovák euroképviselő, Jaroslav Paška (SNS). Paška, aki alelnöke a Szabadság és Demokrácia Európája (EFD) frakciónak, a 13 szlovák euroképviselő közül egyedüliként tagja a petíciós bizottságnak, hosszabb ideje figyelemmel követi néhány magyarországi európai parlamenti képviselő azon igyekezetét, hogy az Európai Parlamentben szélesebb körben érvényre juttassanak két olyan petíciót, melyek Szlovákia érdekeivel szembehelyezkednek.
„A tárgyalás módjáról való szavazáskor – a programpontok jóváhagyását követően – sikeresek voltunk. A magyar javaslat, mely szerint nyílttá tették volna az ülést, nem kapott elégséges támogatást” – mondta Paška a TASR hírügynökségnek nyilatkozva a petíciós bizottság ülése elején, melyen vendégként rézt vett Szlovákia EU nagykövete, Ivan Korčok és további szlovák euroképviselők is.
Paška szavai szerint az Európai Néppárt néhány magyar képviselője minden áron keresztül akarja vinni a Szlovákia elleni petíciókat, hogy a mesterségesen keltett témákkal elvonják a figyelmet a kritikával szembesülő magyar alaptörvényről, melyet Orbán Viktor kormánya fogadott el. Paška figyelmeztetett a petíció és az elkövetkező magyarországi parlamenti választások előkampánya közötti összefüggésekre is.
„Orbán valószínűleg olyan kampányt készít elő, mely azt a látszatot kelti, hogy a szomszédos országok és az Európai Unió ártanak Magyarországnak, és ő az egyetlen, aki ezt ki képes védeni. Ezért a Fidesz és a Jobbik képviselői ily módon is próbálják a magyar közéletben éltetni a trianoni traumát – értékelte Paška a Magyarország polgárai részéről benyújtott két petíció hátterét.
Paška megállapította, hogy a beneši dekrétumok érvényességével kapcsolatos petíciónak Szlovákia számára semmilyen következményeknek nem kell lennie. Ennek az érzékeny kérdésnek az Európai Parlamentben való megnyitása azonban kezére játszhat a német politikai palettának és a magyar jobboldalnak az országgyűlési választások előtt.” – olvasható a szlovák hírügynökségi jelentés alapján készült tudósításban.

Felvidék.ma, on

hirdetés
Previous articleLezuhant Fluor gépe New Yorknál
Next articleKönnyítene a nyugdíjasok elbocsátásán a szlovák kormány