HAZA BELFÖLD A szegénységi küszöböt sem éri el a szlovákiai nyugdíjak többsége

A szegénységi küszöböt sem éri el a szlovákiai nyugdíjak többsége

766
hirdetés

rrrrSzlovákiában a tavalyi évben a szegénységi küszöböt sem érte el az ország EU csatlakozása előtt nyugállományba vonultak több mint felének nyugdíja – közölte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a Szociális és Gazdasági Kockázatok Kutatóintézete (IVRA) civil szervezet elemzésére hivatkozva hétfőn.

Az elemzés – amelyet a nyugdíjak folyósítását lebonyolító Szociális Biztosító (SP) adataira alapozva készített a szervezet – rámutat: tavaly decemberben, a 2004 előtt nyugdíjba vonultak több mint 55 százalékának nyugdíja nem érte el a szegénységi küszöböt, ami Szlovákiában havi 346 eurót (megközelítőleg 104 ezer forint) tett ki.
A szegénységi küszöb alatt élő nyugdíjasok arányának kiszámolásánál a szervezet még az egy évvel korábbi összeghatárt vette figyelembe, ez Szlovákiában 2012-ben egy egyfős háztartás esetében évi 4152 euró volt. Ezzel összefüggésben rámutattak, hogy amennyiben a szegénységi küszöböt jelző összegben 2013-ban hasonló mértékű emelkedés lesz tapasztalható mint egy évvel korábban, amikor az 9,8 százalékponttal nőtt, akkor a szegénységi küszöb alatt élő nyugdíjasok aránya a most kimutatottnál is magasabb lesz, elérheti az összes nyugdíjas 68 százalékát.
Az IVRA elemzése szerint Szlovákiában a nyugdíjasok közül leginkább a nőket veszélyezteti a szegénység, ugyanis a tavalyi évben az összes időskori nyugdíjban részesülő nő több mint 70 százaléka (több mint 306 ezer személy) a szegénységi küszöb alatti összegű nyugdíjat kapott. A férfiak esetében ez az arány jóval alacsonyabb volt, az időskori nyugdíjban részesülő férfiak nem egész 19 százaléka kapott 346 eurót nem elérő összegű nyugdíjat.

MTI

hirdetés
Previous articleKarvai Rockfeszt tizenegyedszer
Next articleA lévai patriótáknak nem volt esélyük Komáromban