Kezdőlap BELFÖLD A szegénységi küszöböt sem éri el a szlovákiai nyugdíjak többsége

A szegénységi küszöböt sem éri el a szlovákiai nyugdíjak többsége

165
MEGOSZTÁS

rrrrSzlovákiában a tavalyi évben a szegénységi küszöböt sem érte el az ország EU csatlakozása előtt nyugállományba vonultak több mint felének nyugdíja – közölte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a Szociális és Gazdasági Kockázatok Kutatóintézete (IVRA) civil szervezet elemzésére hivatkozva hétfőn.

Az elemzés – amelyet a nyugdíjak folyósítását lebonyolító Szociális Biztosító (SP) adataira alapozva készített a szervezet – rámutat: tavaly decemberben, a 2004 előtt nyugdíjba vonultak több mint 55 százalékának nyugdíja nem érte el a szegénységi küszöböt, ami Szlovákiában havi 346 eurót (megközelítőleg 104 ezer forint) tett ki.
A szegénységi küszöb alatt élő nyugdíjasok arányának kiszámolásánál a szervezet még az egy évvel korábbi összeghatárt vette figyelembe, ez Szlovákiában 2012-ben egy egyfős háztartás esetében évi 4152 euró volt. Ezzel összefüggésben rámutattak, hogy amennyiben a szegénységi küszöböt jelző összegben 2013-ban hasonló mértékű emelkedés lesz tapasztalható mint egy évvel korábban, amikor az 9,8 százalékponttal nőtt, akkor a szegénységi küszöb alatt élő nyugdíjasok aránya a most kimutatottnál is magasabb lesz, elérheti az összes nyugdíjas 68 százalékát.
Az IVRA elemzése szerint Szlovákiában a nyugdíjasok közül leginkább a nőket veszélyezteti a szegénység, ugyanis a tavalyi évben az összes időskori nyugdíjban részesülő nő több mint 70 százaléka (több mint 306 ezer személy) a szegénységi küszöb alatti összegű nyugdíjat kapott. A férfiak esetében ez az arány jóval alacsonyabb volt, az időskori nyugdíjban részesülő férfiak nem egész 19 százaléka kapott 346 eurót nem elérő összegű nyugdíjat.

MTI

hirdetés