HAZA RÉGIÓ A szabadságharccal a magyarok példát mutattak a világnak

A szabadságharccal a magyarok példát mutattak a világnak

201
hirdetés

Az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról vasárnap is több helyen tartottak megemlékezéseket és koszorúzást. A 176 évvel ezelőtt kitört forradalom után ugyan megtorlások voltak az országban, de a nemzetet elindította a fejlődés útján, kitartásuk ma is példaértékű.

Martos

A református templomban kezdődött a megemlékezés Martoson, ahol Nt. Szénási Szilárd lelkész-esperes tartotta az istentiszteletet, felléptek a helyi óvodások és a református alapiskola diákjai. A Millennium emlékműnél Gerendás Dániel szavalatával tisztelegtek a hősök előtt. Ünnepi beszédet Viola Miklós, a Magyar Szövetség Nyitra megyei képviselője mondott, aki beszédében kifejtette: 1848 tavaszán a magyar nép felemelkedett a Habsburg elnyomás alól. A szabadságharccal a magyarok példát mutattak a világnak, és bebizonyították, hogy nem lehet elnyomni a szabadságvágyukat. Fontos megőriznünk magyar anyanyelvünket és identitásunkat. A képviselő felhívta a figyelmet arra is, a mai kihívásokkal teli korszakban elengedhetetlen a magyarok összefogása a felvidéki politikai szintéren is, hogy az elnökválasztás kapcsán is jelezzük az államhatalomnak és saját magunknak, hogy vagyunk, és számítunk valamit. Ezért kell elmennünk szavazni, március 23-án, és ezért szavazzunk az egyetlen magyar jelöltre.

Ímely

AzÍmelyi Református Egyházközség, a helyi Önkormányzat, valamint a Csemadok szervezésében Ímelyen a református templomban istentisztelettel emlékeztek meg a hősökről. A rendezvényen Iván Tamás a Magyar Szövetség Európai Parlamenti képviselő-jelöltje, a Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetségének elnöke mondott beszédet, aki kiemelte: a cél ma is ugyan az, mint 1848-ban volt. Ragaszkodni ahhoz, hogy otthon érezhessük magunkat szülőföldünkön! Hogy saját közösségünkben a mi szokásaink szerint létezhessünk, a mi nyelvünkön szólhassunk, ügyeinkről magunk dönthessünk. Ma ezt a csatát nem karddal és ágyúval kell megvívnunk, hanem a tetteinkkel és döntéseinkkel. Az, hogy lesz-e felvidéki magyar közösség a jövőben, csakis a mi felelősségünk. Mindannyiunké egytől egyig! Éppen személyes érdekünk, s így kutya kötelességünk végre egyesülni a közös zászló alatt és elkövetni mindent annak érdekében, hogy közösségünk minél erősebb és talpraesettebb legyen.

Izsa

Izsán a Faluház előtti kopjafánál szervezték meg március 15-e alkalmából az ünnepi megemlékezést és koszorúzást. Az ünnepi beszédet Berényi József, a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat alelnöke, a Magyar Szövetség párt Európai Parlamenti képviselő jelöltje mondta. A Döme Károly Alapiskola és Óvoda, a Gyöngyösbokréta és Leányvár éneklőcsoport, és a Felvidéki Huszár és Hagyományőrző Egyesület műsora tette ünnepivé a délutáni eseményt.

Vadkerti Neszméri Csilla

hirdetés
Previous articleA párkányi régió déli részén zajlott megemlékezésekről
Next articleJavult a hulladék szelektálás mértéke Komáromban