HAZA BELFÖLD A SME értesülése szerint eredeti titkosszolgálati leirat lehetett a Gorilla-botrányt kiváltó dokumentum

A SME értesülése szerint eredeti titkosszolgálati leirat lehetett a Gorilla-botrányt kiváltó dokumentum

995
hirdetés

ededA szlovák rendőrség szerint eredeti titkosszolgálati leirat lehetett az úgynevezett Gorilla-dosszié, az a dokumentum, amelynek nyilvánosságra kerülése három évvel ezelőtt elindította Szlovákia történetének legnagyobb politikai, közéleti botrányát – számolt be rendőrségi megerősítésre hivatkozva hétfőn a pozsonyi Sme.

    „Az eredetisége (a dokumentumnak) jelentős mértékben megerősítést nyert. Többet a titkosított tények védelme miatt nem lehet közölni” – idézte Marek Gajdost, a Gorilla ügy kivizsgálásával megbízott nyomozócsoport vezetőjét a liberális szlovák lap, hozzátéve: Gajdos szerint a dokumentum eredetiségének vizsgálata még zárult le.
    Az úgynevezett Gorilla-botrány 2011 karácsonyakor – néhány hónappal a 2012-es előre hozott szlovák parlamenti választások előtt – robbant ki, miután nyilvánosságra került az állítólag szlovák titkosszolgálati forrásokból származó Gorilla-dosszié, amely a szlovákiai politikai és gazdasági elit állítólagos érdekösszefonódásáról számolt be és rendkívüli nagyságrendű korrupciós ügyekre világított rá.
    A Gorilla-dosszié nyilvánosságra kerülése az ország történetének legnagyobb politikai, közéleti botrányát váltotta ki, s egy országos szintű, néhány hónapon át tartó, tiltakozáshullámhoz vezetett, melynek megmozdulásai a Gorilla-tüntetések néven váltak ismertté.
    Az állítólag titkosszolgálati lehallgatások leiratát tartalmazó Gorilla-dossziéban közölt információk alapján 2012 januárjában vizsgálat indult. Ez mindmáig nem zárult le, a hatóságok senkivel szemben nem indítottak eljárást, s eddig a nyomozás eredményeiről sem kerültek érdemi információk a nyilvánosságra.

http://www.sme.sk/c/7621928/policia-pripusta-pravost-gorily-pokracuje-vo-vysetrovani.html


MTI

hirdetés
Previous articleMerkel Budapesten – Orbán: Németország a magyar jelen és jövő része
Next articleTamás Ilonka néni: Kaliňák döntse el, hogy az én személyem államérdeket szolgál-e?