HAZA SJG A Selye gimi ökocsapatának sikere az országos üzleti és fenntarthatósági versenyen

A Selye gimi ökocsapatának sikere az országos üzleti és fenntarthatósági versenyen

280
hirdetés

„Használjuk életünk ajándékát arra, hogy a világ egy jobb hely legyen” – mondta Jane Goodall, s mi ez idézetet választottuk a híres tudósnőtől ökocsapatunk mottójául.

Az Act Local! GreenStartup Challenge országos, de határokon átívelő üzleti fenntarthatósági versenybe, melynek célja, hogy megmutassa, mennyire elengedhetetlen a környezettudatosság és a vállalkozói gondolkodás együttműködése a jövőnk érdekében, a Selye János Gimnázium két csapata is bekapcsolódott.

A verseny első fordulójára eleinte soknak tűnő, majd végül kellemes olvasmányként megélt tananyagokat kaptunk, melyekből fel tudtunk készülni az online Redmenta teszt kitöltésére. A verseny több civilszervezet (Másfélfok, Jane Goodall Intézet, xForest, WWF Magyarország, Humusz Szövetség) bevonásával valósul meg, ezek céljairól és munkájukról, valamint az E.ON Energiakaland edukációs programjáról olvashattunk.

Én és csapatom közösen a Goodall fanclub nevet választottuk, ugyanis a Jane Goodall témakör pontjainak elolvasásával igencsak közel tudtunk kerülni a csimpánzok és azok élővilágának védelmi programjáhozs az intézet számos környezetvédelmi tevékenységének menetéhez. Ezek nagy mértékben hatottak ránk, és olyan problémákat tártak elénk, melyekről azelőtt nem hallottunk.

A névválasztás után szétosztottuk egymás között az említett témaköröket, jegyzeteket készítettünk, és a sok tanulás gyümölcsekénta 2023.november 13-án kezdődő előválogatón az 51 továbbjutó csapat közül a 7. helyen végeztünk, 118 ponttal.A második forduló keretein belül egy olyan diákvállalkozást kell létrehoznunk, mellyel hozzájárulunk a környezetünk zöldebbé tételéhez. Ezt a diákvállalkozást kell bemutatnunk a versenyszervezői által megadott szempontok alapján, erre 3 hónap áll rendelkezésünkre.

Háromtagú ökocsapatunk jelenleg ezen a diákvállalkozáson dolgozik. Számos ötlet merült fel, melyeknek megvalósítása folyamatban van, például: előadások tartása, fűszerkert kialakítása, fából készített könyvespolc létrehozása iskolánkban, szemétszedés szervezése, melegtakarók gyűjtése menhelyek számára, plakát, logó készítése, környezetvédelemmel kapcsolatos kahoot kvíz, kérdőív készítése diákok számára, interaktív feladatok kidolgozása gyerekek számára, hulladék-újrahasznosítása, tevékenységünk közösségi médiai platformokon belüli népszerűsítése, s még sorolni lehetne. Gál Rebeka, csapatunk informatikai zsenije, gyönyörű plakátot és logókat tervezett már csapatunknak, s az előadásaink prezentációin dolgozik jelenleg. Halász Dóra az online kérdőíveketés akahoot kvíz kérdéseit készíti el. A csapat kapitányaként az én feladatom egyrészt, hogy felkészítő tanárunkkal együtt tartsam a kapcsolatot a szervezőkkel, másrészthogy ökoprogramjainkba bevonjam a biopoétikátés más környezettudatosságot népszerűsítő művészeti ágakat, ugyanis szentül hiszem, hogy a művészet képes megszólítani az embereket és hatást gyakorolni rájuk. Ehhez kapcsolódóanlétrehoztam s folyamatosan posztokkal gazdagítom platformjainkat a közösségi médiában, pl. az @oko_csapat_ Instagram-profilt. A további környezetbarát kezdeményezésekbe pedig közös erővel vágunk neki.

Akik továbbjutnak a második fordulóban, részt vehetnek a budapesti országos döntőn, ahol lehetőség nyílik majd már működő, fenntarthatósági céllal rendelkező vállalkozásokat megismerni, és megmérethetik tudásukat a fődíjért.

Az egész csapat nevében szeretnék hatalmas köszönetet mondani felkészítő tanárunknak, Kovács Zsuzsanna földrajzszakos tanárnőnek, aki nagyon sok idejét s energiáját fekteti csapatunk segítésébe, támogatásába, végtelenül kreatív a környezetbarát életmód kialakításának terén, s folyamatosan új ismereteket tár elénk, gyarapítja tudásunkat. Nagyon hálásak vagyunk munkájáért!

Csehy Flóra, az ökocsapat kapitánya, II. C

hirdetés
Previous articleKomáromban egy autó utasainál drogot találtak
Next articleA magyar kultúra napja – Szili Katalin: a magyar nemzetet a kultúrája segítette át a múlt megrázkódtatásain