HAZA BELFÖLD A Polis szerint (is) növekszik az MKP támogatottsága

A Polis szerint (is) növekszik az MKP támogatottsága

868
hirdetés

42459 A Polis ügynökség telefonos felmérése alapján a legnagyobb esélye a megyeelnöki tisztség megszerzésére a SMER-SD-nek van a megyei választások során, a megkérdezettek 52 százaléka vélekedik így. A megkérdezettek 43,3 százaléka viszont nem tudja, melyik politikai pártnak van esélye a tisztség megszerzésére.
Az SDKÚ-DS-nek a megkérdezettek 13,8 százaléka szerint van esélye az ispáni tisztség megszerzésére, ezt követi a KDH 13,5 százalékos eséllyel. 7 százalékos esélyt adnak a megkérdezettek a Most-Hídnak a tisztség megszerzésére. A megkérdezettek 2,1 százalékos esélyt adnának az Egyszerű Emberek és Független Személyiségeknek, illetve egy százalékos vagy ennél kisebb esélyt a NOVA – Egyezség pártjának, az SaS-nek és az SNS-nek.
A felmérés szerint a megyei képviselő-testületekben is a Smernek van a legnagyobb esélye, bár majdnem a megkérdezettek fele (egészen pontosan 46,4 százalékuk) nem tudott a kérdésre választ adni. A Smer-SD 48,3 százalékos esélye után a KDH következik a sorban, nekik 12,5 százalékos esélyt adnak a megkérdezettek a megyei önkormányzatok képviselői tisztségeinek megszerzésére. Őket követi az SDKÚ-DS 10 százalékos eséllyel. A felmérés szerint a Most-Híd párt 4,6 százalékos eséllyel pályázhat a megyei képviselői székekre, a Magyar Közösség Pártja pedig 4,5 százalékossal. Az Egyszerű Emberek és Függetlene Személyiségek 3,3 százalékos esélyt kaptak a megkérdezettektől, és kevesebb, mint 2 százalékos esélyt jósolnak a megkérdezettek az SaS-nek, az SNS-nek és a NOVA – Egyezség pártjának.
A telefonos felmérést a Polis Slovakia október 25-29-e között végezte 1119 18 évnél idősebb megkérdezett részvételével. A megkérdezetteknek a „Mely politikai pártoknak van esélye Ön szerint a megyeelnöki tisztség megszerzésére?” és a „Mely politikai pártoknak van Ön szerint a legnagyobb esélye a megyei parlamentek – önkormányzatok képviselői tisztségeinek megszerzésére a megyei választások során?” kérdésekre kellett válaszolniuk. A megkérdezetteknek több válaszadási lehetőségük is volt.

Az ügynökség felmérése a parlamenti választások esélyeivel is foglalkozott. A felmérés szerint, amennyiben októberben lennének a parlamenti választások, továbbra is a Smer-SD nyerné azokat, a szavazatok 39 százalékával, ami a Polis Slovakia előző két felmérésével összehasonlítva visszaesést jelent a párt számára. Júniusban ugyanis még 42,3, szeptemberben pedig 39,7 százalékot mért a pártnak az ügynökség.
A második hely a szavazatlétrán a KDH-nak jutna, amelyre a megkérdezettek 9,7 százaléka adná a voksát, a harmadik helyezést pedig az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek nyernék el, 9,1 százalékos támogatottsággal. A negyedik helyen a Most-Híd jutna be a parlamentbe 8,5 százalékkal, őket az SDKÚ-DS követné, a megkérdezettek 7,4 százalékos támogatásával.
A Polis felmérése alapján bejutna a parlamentbe a Magyar Közösség Pártja is, a szavazatok 5,3 százalékával, illetve az SaS is (5,2%). Az eddig a parlamenti küszöb tájékán tanyázó MKP támogatottsága a Smerrel szemben a Polis utóbbi felmérései alapján növekvő tendenciát mutat.
A felmérés szerint a parlamenti küszöb alatt maradna a NOVA – Egyezség pártja, amely az SNS-hez hasonlóan a megkérdezettek 4,6 százalékos támogatottságát szerezte meg.

SITA nyomán dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articlePanelház tetején állítottak fel hagyományos faházakat Kassán
Next articleRECEPTEK: Petrezselymes csirkelepény párolt rizzsel