HAZA RÉGIÓ A Mathias Corvinus Collegium csütörtökön indítja komáromi rendezvénysorozatát

A Mathias Corvinus Collegium csütörtökön indítja komáromi rendezvénysorozatát

307
hirdetés

A dunaszerdahelyi székhelyű Mathias Corvinus Collegium november 30-án 17,30 órától a komáromi Zichy-pont Közösségi Központban tartalmasnak ígérkező beszélgetőest-sorozatot indít. A Merre tovább, Kárpátalja? Magyarok a háború előtt alatt és után című rendezvény kapcsán Pomichal Krisztiánnal, az MCC felvidéki ügyekért felelős igazgatójával beszélgettünk az intézmény tevékenységéről és terveiről.

Mikor alakult és kiknek az anyagi-erkölcsi támogatásával, milyen szerepet tölt be a Kárpát-medencei tehetséggondozásban a Mathias Corvinus Collegium?

Az MCC egy teljesen egyedülálló kezdeményezés és egy egyértelmű sikertörténet. Nincs még egy olyan tehetséggondozó, amely ennyi képzési helyszínen van jelen, amely több tudományágat felölelve képezi a diákokat szociokulturális helyzetüktől függetlenül, 10 éves kortól az egyetem végéig, sőt azon túlmenően is. Az MCC 1996-ban magánkezdeményezésre jött létre, és jelenleg Közép-Európa egyik legjelentősebb, a hagyományos iskolarendszeren túlmutató, magas szintű képzést nyújtó műhelye. Az MCC óriásit fejlődött az utóbbi néhány évben. Jelen van az anyaországban, Erdélyben, Kárpátalján, Brüsszelben, s egyetemet tart fenn Bécsben. Tulajdonképpen ennek a folyamatnak az egyik magától értetődő lépése a szervezet felvidéki bővítése is.

Miközben az intézmény az anyaországban és más külhoni magyar területeken már korábban is kifejtette sokrétű tevékenységét, a Felvidéken, dunaszerdahelyi székhellyel és az ön vezetésével miért csak az idén ősztől működik?

Folyamatosan dolgozott az MCC azon, hogy a Felvidéken is jelen legyen. A COVID-járvány alaposan megkavarta az előre eltervezett bővítési folyamatot, kellett egy kis idő, mire sikerült behoznunk a csúszást, és most is dolgozunk azon, hogy a képzések minél több tehetséghez elérjenek. Jövőre egyébként az MCC újabb külhoni területen, Délvidéken is elindítja páratlan tehetséggondozó programját.

Tájainkon már milyen ingyenes és/vagy fizetős programokat indítottak be a különböző korú és érdeklődésű fiataloknak? Azok iránt eddig milyen igény mutatkozott, s esetleg tervben van-e a felvidéki képzési helyszínek számának növelése?

Az MCC teljes egészében ingyenes minden korosztály számára, szociokulturális helyzettől függetlenül. Dunaszerdahelyi központunkban az alapiskolák felső tagozatos tanulóinak szóló Fiatal Tehetség Program (FIT), illetve a középiskolásoknak szóló Középiskolai Program (KP) működik. Büszkén mondhatom, mindkettő iránt óriási az érdeklődés. Az előbbi fixen 25-ös létszámmal működik, de közel háromszoros volt a túljelentkezés szeptemberben. A dunaszerdahelyi KP-ba közel száz diák jelentkezett, Dunaszerdahelyről, Pozsonyból, Somorjáról, Galántáról, és persze Komáromból is. Éppen zajlik egyébként a téli felvételi időszak. Erről bővebb információt a kp.mcc.hu honlapon találnak az érdeklődők.

Nálunk a különféle gyakorlatorientált képzéseken kívül még milyen területekre, tevékenységi körökre fókuszál a 7 fős csapatával együtt?

Az MCC elsősorban társadalomtudományi fókuszú tehetséggondozó intézmény, de igyekszünk, diákjaink igényei szerint természettudományi témákkal is felpezsdíteni a képzési programot. Nagyon fontos, hogy kiscsoportos, mentoráción alapuló oktatás folyik, nagyon erős az élménypedagógia szerepe. Az oktatás mellett pedig szintén egyedülálló kezdeményezés az, hogy a közéleti, tudományos és kulturális nyilvános rendezvényeket kínálunk az érdeklődőknek.

Az MCC a Felvidék-szerte folyamatosan megrendezendő ismeretterjesztő előadás -sorozatával több korosztály képviselőit igyekszik megszólítani. Komáromban november 30-án fél hattól a Zichy-pont Közösségi Központban lesz az első rendezvényük. Milyen téma kerül terítékre, s kik lesznek a beszélgetőtársai?

Így van! Csallóközi magyarként különösen fontos számomra, hogy ne csak a tömbmagyarságot érjük el nyilvános, ingyenes előadásainkkal. Pozsonytól egész Királyhelmecig készülünk különböző rendezvényekkel az év folyamán, a legkiválóbb magyar és külföldi szakemberek bevonásával. Számtalan különböző témát érintünk, legyen szó történelemről, pszichológiáról, tudományos ismeretterjesztésről, sportról, közéletről és kultúráról. Dunaszerdahelyen például óriási sikere volt az általunk szervezett Fa Nándor-előadásnak, de épp a múlt héten járt nálunk Hahner Péter történész, aki a Kennedy-gyilkosság hatvanadik évfordulóján beszélt a merénylettel kapcsolatos összeesküvés-elméletekről.

Nagy örömömre szolgál, hogy a héten csütörtökön, november 30-án, Komáromban is MCC-s előadásnak örülhetünk. 17:30-tól a Zichy-pontban az ismert külpolitikai szakértő, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője, Demkó Attila és Dobsa István, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetének elnöke elemzi a kárpátaljai magyarság aktuális helyzetét és jövőbeni kilátásait. Úgy érzem, a szomszédban zajló háború miatt különösen fontos téma ez.

Városunkba a jövőben milyen gyakran tér majd vissza a meghívott vendégeivel, s elárulhatja-e néhányuk nevét és a tervezett témaköröket?

Decemberben még két alkalommal találkozhatnak velünk az érdeklődők! December negyedikén Kenyeres Oszkár és Jakab Sándor, a Hazajáró házigazdái lesznek a vendégeink a Zichy-pontban. Szintén ugyanitt, december 14-én pedig korosztályának egyik legtehetségesebb történésze, Gali Máté előadását hallgathatja meg a nagyérdemű, Trianoni évszázad címmel! Érdemes követni az MCC Felvidék közösségi oldalát, ott minden eseményünkről időben értesülhet a közönség!

                                              

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

hirdetés
Previous articleMatematika–Fizika Nap a Selye János Gimnáziumban
Next articleMerre tovább, Kárpátalja…? – Komáromban debütált a Mathias Corvinus Collegium