HAZA BELFÖLD A Magyar Kultúra Napjára emlékezünk a Felvidéken

A Magyar Kultúra Napjára emlékezünk a Felvidéken

781
hirdetés
51333Az emléknapon nemcsak Magyarországon, hanem a Felvidéken is számos kulturális és művészeti rendezvényt tartanak.

A megemlékezések már január 17-én megkezdődtek. Királyhelmecen az Emlékezni, megmaradni rendezvénysorozat keretében  fellépett a Mandala Dalszínház.
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Palóc Társaság szervezésében 19. alkalommal meghirdetett pályázat eredményhirdetésére került sor január 18-án a budapesti Magyarság Házában.
Az emléknap előestéjén, január 21-én a komáromi Limes Galériában Tóth Tamás Sylon „Vad-Kaland” – természetfotók c. kiállításának megnyitójára került sor a Magyar Kultúra Napja tiszteletére. Ugyanekkor Füleken emlékeztek a zivataros századokra a Boráros Színház tagjainak a tanulságos előadásával.

Az évforduló napján, január 22-én a Felvidék nagyobb magyarlakta településein megemlékezéseket rendeznek:
Kassán a Magyar Kultúra Napja alkalmából az „OrbisPictus – Tükrök a világnak…” című kiállítás katalógusának bemutatójára várják az érdeklődőket. A megjelenteket köszönti: Szesztay Ádám, Magyarország kassai főkonzulja és Robert Pollák, a Kassai Kelet-szlovákiai Múzeum igazgatója. Bővebben ITT.

Szepsiben a Vox Columbellae kórus fenntartója, a Bódva Egyesület szervezésében helyi kultúrcsoportok részvételével kerül megrendezésre az esemény. Bővebben ITT.

Léván a Juhász Gyula Alapiskola diákjai készítenek irodalmi összeállítást. Bővebben ITT.

Dunaszerdahelyen hagyományosan dunaszerdahelyi előadók lépnek majd fel a kulturális rendezvényen. Az ünnepi műsor 17.30 órakor kezdődik a Kortárs Magyar Galériának helyet adó Vermes-villában. Ünnepi beszédet Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára mond. Bővebben ITT.

bővebben ITT

hirdetés
Previous articleSzlovákia történetében tavaly követték el a legkevesebb bűntettet
Next articleIsmét lehetővé teszi a magánnyugdíjpénztárakból való kilépést a szlovák kormány