HAZA RÉGIÓ A lengyel-magyar barátság megújult történelmi ereklyéjét mutatják be Dunamocson a Szent István...

A lengyel-magyar barátság megújult történelmi ereklyéjét mutatják be Dunamocson a Szent István napi ünnepség keretén belül.

1181
hirdetés

IMG_5820Németh Zsolt az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke védnöksége alatt valósul meg a római katolikus egyház birtokában lévő lengyel körmeneti zászló újraszentelése Dunamocson, melyre a szervezők szeretettel várják a régiónk múltja iránt érdeklődő kultúrakedvelőket.

A rendezvényen bemutatott történelmi templomi zászló szimbolikus jelentéssel bír. Az ereklyét a Dunamocson 1942-43-ban tartózkodó, helyi lakosok által befogadott lengyel menekültek adományozták hálájuk jeléül, amiért ideiglenes otthonra, baráti befogadásra találtak a községben. A zászló az elmúlt hetven évben a legkülönbözőbb hányattatásokon ment keresztül, melynek eredményeképp a rajta található kétnyelvű felirat egy része levált, a festett Szent István és a Csesztohovai Madonna képe erősen rongálódott. A ritka történelmi emléket a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársai restaurálták.

Az ünnepség augusztus 19-én, szerdán 18 órakor kezdődik. A zászló- és kenyérszentelés előtt köszöntőt mond Orosz Örs, a zászlófelújítás kezdeményezője, Banai Tóth Pál, Dunamocs község polgármestere, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Roman Kowalski, lengyel nagykövet, valamint Kun Ferencz, a Rákóczi Szövetség Alapítványának kurátora. A rendezvényen közreműködik a Concordia vegyeskar.

A szervezők mindenkit szeretettel várnak.

hirdetés
Previous articleCocó ismét hozta amit lehet!
Next articleA Komáromi Kamarazenekar valódi nyári csemegével várja kedves közönségét