HAZA KULTÚRA A Komáromi Kamarazenekar valódi nyári csemegével várja kedves közönségét

A Komáromi Kamarazenekar valódi nyári csemegével várja kedves közönségét

1576
hirdetés

„Ha jó operát akarok látni, Eszterházára megyek.”

(Mária Terézia)

IMG_7151-300x273A jövő évben 50 éves, Pro Urbe Komárom díjas, Komáromi Kamarazenekar a Komáromi Városi Művelődési Központtal és a Művészeti Alapiskolával karöltve rendezi meg a zenekar soron lévő nyári fellépését; 2015. augusztus 30-án, 16 és 19 órai kezdettel a Tiszti pavilon patinás dísztermében.

Önöknek, tisztelt Publikum, nem kell Eszterházára menniük. A zenekar és négy kedves énekes Medveczky Szabolcs vezényletével idevarázsolja Eszterházát, Haydn mester – aki miatt Mária Terézia Eszterházára ment – művének, A patikus c. vígoperájának előadására várja a nemesen-szórakozni vágyókat.

Az ún. bécsi klasszikusok – Haydn, Mozart, Beethoven – legidősebb tagja Joseph Haydn, 30 éven át volt az Eszterházyak szolgálatában. „Eszterházy Miklós herceg 1764-ben Párizsban jár és egész környezetét, s a magyar, s a bécsi arisztokráciát elképesztő tervvel tér haza. Elhagyott, sivár vidéken a Fertő-tó déli partján elkezdi az új Eszterháza felépítését és két-három esztendő sem telik bele s a régi, szerény süttöri vadászkastély helyén ott áll a család udvartartásának minden eddigi pompáját és másokét is elhomályosító csodapalota.(…) nem minden részében készen még, de vendégfogadásra, ragyogó ünnepélyekre, zenés estékre, sőt operaelőadásra is berendezve!” (Sólyom György: Haydn).

Haydn mester, a most Komáromban bemutatásra kerülő operáját 1768-ban írta Carlo Goldoni szövegére, az eszterházi (Fertődi) kastély operaházának megnyitására. Az opera cselekménye s csakúgy szereplői is az ún. commedia dell’arte – ami eredetileg a középkor színházát, az alkalmi színpadot, az alkalmi előadást, a rögtönzést, a nem „készre írt” történetvázak kiteljesítését jelentette – jól ismert figuráit és helyzeteit idézik. Aki eljön az egyfelvonásos vígoperára, bizonyára jól szórakozik majd az „álruhás” bonyodalmakon, a történetet bonyolító szereplők – az öregedő, gazdag agglegény SEMPRONIO (Molnár Erik), a gyámlánya, a fiatal, csinos GRILETTA (Sashalmi Ágnes), szerelmese, a fiatal, szegény patikussegéd MENGONE (Pintér László) és a könnyelmű, gazdag, fiatalember VOLPINO (Deáky Dalma) – láttán, hallatán, s élvezi majd Haydn virtuóz áriákkal megtűzdelt, dallamos, jellegzetesen könnyed muzsikáját.

Tisztelt Hölgyek és Urak, jöjjenek! A lelkes szereplőgárda – élen Medveczky Szabolcs karmesterrel, a zenekar művészeti vezetőjével, Medveczky Horváth Györgyi koncertmesterrel, s az opera rendezőjével, Gyenes Ildikóval – és a szervezők szeretettel várnak mindenkit; garantálják a jó hangulatot, a nemes szórakoztatást.

Jegyelővétel a Komáromi Információs Irodában, a Klapka téren, Észak-Komáromban.

Stirber Lajos

 

dunataj.sk

hirdetés
Previous articleA lengyel-magyar barátság megújult történelmi ereklyéjét mutatják be Dunamocson a Szent István napi ünnepség keretén belül.
Next articleBMW 120d xDrive: Megszépült és megerősödött