HAZA DUNATÁJ A KOMVaK korábbi vezetése hathatós képviselői segédlettel, a valós helyzetet sokáig titkolva...

A KOMVaK korábbi vezetése hathatós képviselői segédlettel, a valós helyzetet sokáig titkolva szinte reménytelen helyzetbe hozta a céget

976
hirdetés

A Bastrnák-korszaknak most kezdjük fizetni az árát!

baloghA komáromi önkormányzat múlt hét csütörtökén megtartott ülésén nem várt fordulat történt, amikor a komáromi vízmű elnökségének elnöke, Balogh Zsolt mérnök szembesítette a képviselőket a KOMVaK helyzetével, amely enyhén szólva is tragikus. Őszintén tárta fel a cég korábbi vezetésének erősen megkérdőjelezhető intézkedéseit, amelyek oda vezettek, hogy valójában gazdasági csőd szélére sodródott a KOMVaK. A problémák kétségkívül a Bastrnák-korszak idején kezdődtek. Olláry Viktor elnöksége alatt erősen kozmetikázott, a tényeket elfedő jelentések kerültek a képviselők elé, ami viszont nem történhetett volna meg a felügyelőbizottság tudta és beleegyezése nélkül.

Talán érdemes megemlíteni a nevüket is: Olláry Viktor (elnök, Sánta Béla mérnök és Šagát Štefan mérnök – elnökségi tagok, míg a felügyelőbizottság elnöke Győrfi László mérnök volt, illetve Szabó Béla mérnök, aki időközben átvette a felügyelőbizottság elnöki tisztjét és természetesen Cséplő Gábor mérnök, vállalatigazgató. Ez a gyakorlat sajnos folytatódott dr. Marek Anton polgármestersége idején is, hiszen Andruskó Imre és csapata mindig hatékonyan védte a Bastrnákhoz kötődő cégvezetést. Még akkor is, amikor Olláry Viktor azt nyilatkozta a magyar nyomozóhatóságoknak, hogy az Aqua Ventura Kft.-től a cégvezetés átjátszására kapott 10 milliós „kölcsönt” azért nem tudja visszaadni, mert azt Bastrnák Tibornak kellett adnia. Gyakorlatilag megváltozott a helyzet Stubendek László polgármesterségétől, amikor az első botrány kiszivárgott. Kiderült ugyanis, hogy a városvezetés tudta és beleegyezése nélkül Olláryék elzálogosították a vállalat vagyonát. A mélyreható vizsgálatot azonban a testület megakadályozta, korlátozta a polgármester jogkörét és a vállalattal kapcsolatos döntési jogot magára ruházta.

Így jutottunk el a csütörtöki beszámolóhoz. Balogh Zsolt mérnök többek között azt mondta, hogy a jelenlegi alapszabályt lehetetlen betartani, sőt javasolta a cég működésének alapvető változtatásait. Véleménye szerint az, hogy jelenleg az elnökség és a felügyelőtanács tagjai jelképes jutalmazásért végzik munkájukat, nem elegendő, főállású vezérigazgatóra, közgazdasági és műszaki igazgatóra van szükség, olyanokra, akik folyamatosan munkahelyükön tartózkodnának, nem pedig heti kétszer három órán át. Kisebb vita alakult ki azzal kapcsolatban, hogy a cég vezetése javasolja a korábban 45 ezer euróért vásárolt igazgatói szolgálati kocsi eladását, amely az elnök szerint feleslegglices luxuscikknek számít. Az előző évek hagyományai szerint a távozó igazgatók megvásárolhatták szolgálati kocsijukat, most viszont Balogh mérnök kevesellte az érte felajánlott pénzt, hiszen több vélemény szerint is azt 14-15 ezer euróért lehetne értékesíteni. Balogh mérnök feleslegesnek tartotta azt is, hogy a KOMVaK megvásárolta a korábbi elnök, Olláry Viktor testvérének pathi nyaralóját, amelyre a cégnek egyáltalán nem volt szüksége.

Glič Konštantín mérnök többször is sajnálatát fejezte ki, hogy a képviselőtestület nem mond köszönetet Cséplő Gábor mérnöknek, a cég korábbi igazgatójának, aki számtalan nagyszabású beruházást valósított meg. Ő nem is vette figyelembe, hogy éppen ezért most jelzálogjog-érvényesítés fenyegeti a KOMVaK-ot, mivel a szerződéssel ellentétben több hónapon át nem fizették a Haas Kft-vel szembeni kölcsöntörlesztést. Egyébként Keszegh Béla alpolgármester kérdésére, miszerint mi indokolhatta, hogy két hónap alatt 10 ezer eurós borköltséget számolt fel a régi cégvezetés, Glič képviselő – aki az ellenőrző bizottság tagja – nem válaszolt…

DUNATÁJ HETILAP 40/2016

foto: kraliktv.com

Felvételeken, fent Balogh Zsolt, lent Konštantín Glíč

hirdetés
Previous articleSzerbiába utazik a komáromi röplabdacsapat
Next article6,2 milliárd forintos beruházást hajt végre Komáromban a BYD