Kezdőlap DUNATÁJ A komáromi Lengyel Gábor AZ ÉV POSTÁSA

A komáromi Lengyel Gábor AZ ÉV POSTÁSA

149
MEGOSZTÁS

Tizennégy éve járja Komárom utcáit. Rekkenő hőségben, esőben, hóviharban. Többnyire fel sem ül a kerékpárra, amolyan „segítő” eszköznek tartja, mert előfordul, hogy a levelestáska dugig van tömve. Karácsony táján még mindig jönnek a képeslapok, nem is szólva a reklámújságokról.
– A tényleges katonai szolgálat telöltése után állást kellett keresnem, a műszerészi professzió akkor már válságban volt. A felénk járó postásnőnek is elpanaszoltam a gondjaimat, ő mondta, hogy éppen levélkézbesítőt keresnek. Jelentkeztem, felvettek. Akkor még magamnak sem hittem el, hogy talán egy életre szóló pályaváltásról van szó – meséli Lengyel Gábor, aki azt is elárulta, hogy legalább öt éven keresztül volt „pályakezdő”, szinte hetente más-más körzetet kapott. – Öt év után végre „saját” körzetet kaptam. Ez lényegében a VII. lakótelep és környéke, ami úgy hatszáznyLlENGYEL GÁBORolcvan lakást és több, mint száz kisebb üzemet, egészségügyi rendelőt, üzletet jelent. – Hogyan kezdődik egy műszak? – kérdezem, és Gábor azonnal magyarázatba fog: – A műszak a postán kezdődik, amikor reggel fél hétkor munkába állok. A kézbesítendő levélküldeményeket ilyenkor csoportosítjuk körzetek szerint. Tekintettel arra, hogy a posta is modernizálódik, szerencsére most már nem kell az ajánlott leveleket, postai pénzküldeményeket saját magunknak csoportosítani, így többnyire egy óra alatt megvagyunk, azután indulunk a körzetekbe. Naponta hat-nyolc kilométert kell legyalogolni, természetesen az időjárástól függetlenül. Sok esetben egyfajta pszichológusként kell viselkednünk, hiszen nem lehet kiszámítani, hogy éppen milyen lelki állapotban van a kliens. Mi akkor is mosolygunk, igyekszünk udvariasnak maradni, ha éppen házsártosabb hangulata van a ház asszonyának…
Az idén fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Szlovák Posta országos versenyt hirdetett alkalmazottai számára. A tíz kategória egyike volt a levélkézbesítőké. A dolog érdekessége, hogy a versenyzők nem is tudták, hogy munkájukat főnökeik folyamatosan ellenőrzik, meghallgatják a körzetükhöz tartozó lakosok véleményét. A javasoltak közül az első három bekerült az országos értékelésbe és ott Lengyel Gábort „Az év postása” címmel jutalmazták.

Jakab István felvétele

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés