HAZA DUNATÁJ A komáromi Lengyel Gábor AZ ÉV POSTÁSA

A komáromi Lengyel Gábor AZ ÉV POSTÁSA

990
hirdetés

Tizennégy éve járja Komárom utcáit. Rekkenő hőségben, esőben, hóviharban. Többnyire fel sem ül a kerékpárra, amolyan „segítő” eszköznek tartja, mert előfordul, hogy a levelestáska dugig van tömve. Karácsony táján még mindig jönnek a képeslapok, nem is szólva a reklámújságokról.
– A tényleges katonai szolgálat telöltése után állást kellett keresnem, a műszerészi professzió akkor már válságban volt. A felénk járó postásnőnek is elpanaszoltam a gondjaimat, ő mondta, hogy éppen levélkézbesítőt keresnek. Jelentkeztem, felvettek. Akkor még magamnak sem hittem el, hogy talán egy életre szóló pályaváltásról van szó – meséli Lengyel Gábor, aki azt is elárulta, hogy legalább öt éven keresztül volt „pályakezdő”, szinte hetente más-más körzetet kapott. – Öt év után végre „saját” körzetet kaptam. Ez lényegében a VII. lakótelep és környéke, ami úgy hatszáznyLlENGYEL GÁBORolcvan lakást és több, mint száz kisebb üzemet, egészségügyi rendelőt, üzletet jelent. – Hogyan kezdődik egy műszak? – kérdezem, és Gábor azonnal magyarázatba fog: – A műszak a postán kezdődik, amikor reggel fél hétkor munkába állok. A kézbesítendő levélküldeményeket ilyenkor csoportosítjuk körzetek szerint. Tekintettel arra, hogy a posta is modernizálódik, szerencsére most már nem kell az ajánlott leveleket, postai pénzküldeményeket saját magunknak csoportosítani, így többnyire egy óra alatt megvagyunk, azután indulunk a körzetekbe. Naponta hat-nyolc kilométert kell legyalogolni, természetesen az időjárástól függetlenül. Sok esetben egyfajta pszichológusként kell viselkednünk, hiszen nem lehet kiszámítani, hogy éppen milyen lelki állapotban van a kliens. Mi akkor is mosolygunk, igyekszünk udvariasnak maradni, ha éppen házsártosabb hangulata van a ház asszonyának…
Az idén fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Szlovák Posta országos versenyt hirdetett alkalmazottai számára. A tíz kategória egyike volt a levélkézbesítőké. A dolog érdekessége, hogy a versenyzők nem is tudták, hogy munkájukat főnökeik folyamatosan ellenőrzik, meghallgatják a körzetükhöz tartozó lakosok véleményét. A javasoltak közül az első három bekerült az országos értékelésbe és ott Lengyel Gábort „Az év postása” címmel jutalmazták.

Jakab István felvétele

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés
Previous articleÓránkénti húsz kilométeres sebességgel is képes „száguldani” a lego-kockákból épített gépkocsi
Next articleMeghívó a Komáromi Kamarazenekar Újévi Hangversenyére