HAZA KULTÚRA A komáromi énekkarok tavaszi hangversenye, a XXI. VOX HUMANA elé

A komáromi énekkarok tavaszi hangversenye, a XXI. VOX HUMANA elé

629
hirdetés

„Mechanizálódó korunk olyan úton halad, melynek végén az ember géppé válik. Ettől csak az ének szelleme véd meg… Hisszük, hogy az emberiség boldogabb lesz, ha megtanul a zenével méltóképpen élni. S aki csak valamit is tesz ezirányban, már nem élt hiába.”

(Kodály Zoltán)

A 2002 októberében Révkomáromban megalakult éneklő-muzsikáló együttes a GAUDIUM, a helyi Jókai Mór Alapiskola és az Egressy Béni Városi Művelődési Központ „csapata”.

Az együttest a nevezett iskola gyermekkarának azon egykori tagjai alapították, akik már gyermekként megszerették a közös éneklést-zenélést és felnőttként is mindmáig örömmel, azaz gaudiummal teszik azt; innen a nevük is: GAUDIUM vegyes kar és hangszeres kamaraegyüttes.

A GAUDIUM egyben polgári társulás is. Így fokozatosan kialakulhattak helyi rendezvényei, többek között a VOX HUMANA, a komáromi énekkarok évente megrendezésre kerülő tavaszi hangversenye.

Az I. VOX HUMANA (még név nélkül) 2002.április 25-én volt. A helyi Béke utcai (ma Jókai Mór) Alapiskola VMK-val karöltve, Kodály Zoltán születésének 120. évfordulója tiszteletére a komáromi gyermekkarok és vendégkórusok részvételével nagyszabású ünnepi hangversenyt szervezett. Ünnepi köszöntőt Pásztor István Komárom város akkori polgármestere mondott, ő vetette fel a gondolatot: ebből hagyományt kellene teremteni. Azóta évente- ún. hármas „vetésforgóban”: a kicsinyek (alsó tagozatos), a nagyok (felső tagozatos) gyermekkarok, valamint a felnőttek kórusai részvételével –VOX HUMANA néven valósul meg a komáromi énekkarok tavaszi találkozója, amelyen minden alkalommal vendégkórus is szerepel. Azonban, ez a rendezvény sem tudta elkerülni a „covid“ okozta gondokat: ennek következtében egy VOX HUMANA elmaradt.

Annak reményében, hogy a közeljövőben minden baj elkerül bennünket, az 2023. április 21-én 17:00 órai kezdettel az Egressy Béni VMK-ban tartandó XXI. VOX HUMANA kórustalálkozóra az alább megnevezett énekkarok készülnek:

– a vendégfellépő: Pápai Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola Gyermekkara – Mészárosné Varga Veronika vezetésével;

– az Eötvös Utcai Alapiskola gyermekkarai – Molnár Ožvald Gabriella és Polák Lýdia vezetésével;

– a Marianum Egyházi Iskolaközpont Schola Mariana gyermekkara – karnagy Orsovics Ivette;

– a Jókai Mór Alapiskola gyermekkarai – Pfeiferlik Annamária és Juhász Mónika vezetésével;

– a GAUDIUM vegyes kar és hangszeres kamaraegyüttes – karvezető: Grassl Ferdinánd és Stirber Lajos.

A szereplők és a szervezők – a GAUDIUM PT és az Egressy Béni Városi Művelődési Központ – minden érdeklődőt tisztelettel és szeretettel várnak az emberi hang komáromi ünnepére.

Megszívlelésre tanítómesterünk, Kodály Zoltán „üzenete”: „Ha a legfogékonyabb korban a 6. és a 16. év közt egyszer sem járja át a gyermeket a nagy zene éltető árama: akkor később már alig fog rajta. Sokszor egyetlen élmény egész életre megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni: ezt megszerezni az iskola feladata.”

Stirber Lajos a GAUDIUM karnagya

hirdetés