HAZA RÉGIÓ A komáromi civil szervezetek is tiltakoznak

A komáromi civil szervezetek is tiltakoznak

756
hirdetés

38342_200_200Tíz komáromi civil szervezet fogalmazta meg közös tiltakozó nyilatkozatát Robert Fico szlovák kormányfő nagy felháborodást kiváltó túrócszentmártoni beszéde miatt.

Határozottan visszautasítjuk, elítéljük és felháborítónak tartjuk Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke 2013. február 26-án Túrócszentmártonban (Martin) a Matica slovenská kulturális szervezet megalakulásának 150. évfordulója alkalmával rendezett ünnepségen tett azon kijelentését, mely szerint a független Szlovákiát nem a kisebbségek számára, hanem elsősorban az államalkotó szlovák nemzet számára hozták létre, s hogy azt szeretné, ha abbamaradna Szlovákia zsarolása a kisebbségi jogokkal és a kisebbségek abbahagynák a követelőzést.
Szlovákia miniszerelnöke kijelentései sértik a kisebbségeket, az itt élő magyar közösséget, feszültséget keltenek és összeegyeztethetetlenek az európaisággal.
Ellentétben a miniszterelnökkel állítjuk, hogy a kisebbségek, így civilszervezeteik is, gyakorolják a polgári erényeket, igenis sokat adnak az országnak, még annak ellenére is, hogy ők az államtól, az országtól kevés megértést, segítséget kapnak.
Szlovákiában élünk és dolgozunk, értékeket teremtünk az országnak. Mi nem követelőzünk, a jogainkkal szeretnénk élni: szabadon használni anyanyelvünket, szabadon választani állampolgárságot, megtartani iskoláinkat, templomainkat, kultúránkat,
A kijelentéssel kapcsolatos „magyarázkodást” nem fogadjuk el, ragaszkodunk hozzá, hogy Szlovákia kormányfője kövessen meg minden itt élő kisebbséget, kövessen meg minden itt élő magyart! Ha valóban arra törekszik a szlovák kormány és annak vezetője, hogy „a kisebbségek jól érezzék magukat” Szlovákiában, elvárjuk, hogy cselekedjen! Az ígérgetésekből elég, várjuk a tetteket!
Mi Szlovákiában „otthont” építünk, s úgy is akarjuk magunkat érezni, mint otthon !
Tamási Áron gondolatával: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne!”
Felszólítjuk a Felvidék civil szervezeteit, mindenkit, aki felhívásunkkal egyetért, csatlakozzon hozzánk!

Révkomárom, 2013. március 4.

Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület
Komáromi Magyar Gimnázium Öregdiákjainak és Tanárainak Baráti Köre
Csemadok Komáromi alapszervezete
Atelier Társaság
Kuckó
Lélekharang
Szlovákiai Magyar Egészségügyi Társaság
PALATINUS
Teátrum
Te Ügyed Kör

felvidek.ma

hirdetés
Previous articleKlaus és Gašparovič kitüntette egymást
Next articleBotrány a budapesti Utazás kiállításon