HAZA KÜLFÖLD Botrány a budapesti Utazás kiállításon

Botrány a budapesti Utazás kiállításon

987
hirdetés

38316

Leverte egy szlovák hoszteszlány fejéről a maskaraként viselt Szent Korona utánzatot egy magyar hagyományőrző egyesület tagja az Utazás kiállításon.

A Szent Korona méltatlan viselése sérti a magyar és egyben az európai viselkedési normát – írta keddi közleményében a Magyar Koronaőrök Egyesülete, amely szerint február 28-án, a budapesti Utazás kiállítás első napján a szlovák kiállító vendég „a magyarság legszentebb ereklyéjét és nemzeti kincsét méltatlanul viselte”, és az egyesület jelenlevő tagjának többszöri kérése ellenére sem „változtatott a magatartásán”.
A HVG megkeresésére Woth Imre, az egyesület vezetője elmondta, hogy egy tagjuk vette észre a kiállításon, hogy egy szlovák kiállító női hosztesze a magyar Szent Koronához hasonló fejdíszt visel, és ezért megpróbálta azt leparancsolni a nőről, majd miután erre nem volt hajlandó, a magyar férfi egyszerűen leverte azt a fejéről. A nő a stand főnökétől kért segítséget, aki közölte, hogy nem fogják levenni a fejdíszt.
Az említett hagyományőrző egyesület nem azonos a valódi koronaőrökkel. Közleményükben azt is megmagyarázzák, hogy miért nem hagyták békén a jelmezes hoszteszt: „a Szent Korona szakrális és történelmi jelentősége ismert az egész világon, a szlovák fél ezt tudatosan sértette meg a felszólítás előtt és után is. A kérést megtagadta, és semminemű tiszteletet nem tanúsított az egyesületünk tagja iránt.”

HVG nyomán Felvidék.ma

Kép: Utazás kiállítás, Facebook

hirdetés