HAZA BELFÖLD A Kerekasztal közös fellépést sürget a Kormányhivatal eljárásával szemben

A Kerekasztal közös fellépést sürget a Kormányhivatal eljárásával szemben

816
hirdetés

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala felhívással fordul a felvidéki magyar civil szervezetek, egyesületek felé és közös fellépést sürget, mivel véleményük szerint a Kormányhivatal önkényes és antidemokratikus módon változtatta meg a Kisebbségi Bizottság összeállításának szabályait. A testület július 4-én tartja soron következő jelölőgyűlését.

A Kormányhivatal még tavaly év végén látott hozzá az alapszabály-módosításhoz, melynek új eleme, hogy míg korábban az egyes szervezetek saját maguk delegálhattak képviselőket a Kisebbségi Bizottságba, most a jelöltek közül különböző minisztériumok alkalmazottjaiból felállított testület előválogatást végez, és csak az általuk javasolt jelöltekről lehet majd szavazni. Kulcsár Mária, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának munkatársa a Felvidék.mának elmondta, a legfőbb probléma éppen az, hogy a dolgozatokat a Kormányhivatal alkalmazottai értékelik, így elfordulhat, hogy központilag, azaz gyakorlatilag pártirányítás alapján választják majd ki a július 4-én sorra kerülő jelölőgyűlésen a bizottsági tagokat. Mint fogalmazott, a Kerekasztal szerint ez alapjaiban sérti a választás szabályait, ezért antidemokratikusnak tartják az új eljárást.
Tokár Géza, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében több kifogást is megfogalmazott a bizottsági tagok megválasztásának feltételeit érintő kérdésben. Úgy véli, az új alapszabály nem garantálja azt, hogy a legnagyobb legitimitással bíró képviselők kerüljenek be a testületbe. Ezzel szemben egy miniszterekből álló bizottság pontozhatja le a kényelmetlen, illetve pontozhatja fel a kormányhivatal számára elfogadható jelöltek pályázatait. Úgy látja továbbá, hogy a feltételek meghirdetése önkényesen, előzetes egyeztetések és kommunikáció nélkül történt. Levelében leszögezi: a jelöltek számára irreális, nehezen értelmezhető feltételeket szabtak, például több esszé megírását a bizottság vízióiról és céljairól. Véleménye szerint a jelölési szabályok megváltoztatásának célja, hogy a bizottság személyi összetételét megrostálják, s végérvényesen megakadályozzák a közösségi alapú érdekérvényesítést.
Az alapszabály-módosítás megakadályozása érdekében a Kerekasztal felhívást tett közzé és arra kéri a felvidéki magyar civil szervezeteket, egyesületeket, alapítványokat, valamint a kisebbségi ügyekkel is foglalkozó egyházi intézményeket, hogy regisztráljanak a választók sorába, ezzel ugyanis saját jelöltre tehetnek javaslatot, vagy a Kerekasztal által ajánlott magyar delegáltakat támogatják a július 4-i jelölőgyűlésen. A regisztrációhoz csatolni kell a szervezet megalakításáról szóló hiteles másolatot, az alapszabályzat másolatát, valamint egy írásbeli beleegyezést a személyes adatok feldolgozásának hozzájárulásáról. A szükséges dokumentumokat ITT<<< és ITT<<< találja. A regisztrációs lapot június 27-ig kell eljuttatni a Kormányhivatalhoz. Nem a postai feladás dátuma számít, hanem a beérkezése az iktatóba. Azok a szervezetek tehát, melyek postán adják fel a regisztrációs íveket, lehetőleg június 27-ig, péntekig tegyék ezt meg.
A Kerekasztal felhívásában kiemeli, a közös fellépés már csak azért is nagy jelentőséggel bír, mert a Kisebbségi Bizottság az egyetlen olyan hivatalos státusszal bíró csoportosulás, melyben a szlovákiai kisebbségek képviselői kapnak helyet.
Mint ismert, a magyar közösséget – csupán egy szavazati joggal – 5 rendes, és 5 póttag képviselheti a bizottságban. Ennek alapján a Kerekasztal Koordinációs Bizottsága korábban úgy döntött, hogy Bárdos Gyulát (Csemadok), Czibula Csabát (Szlovákiai Magyar Televíziósok Szövetsége), Halász Bélát (Gútáért Polgári Társulás), Hanesz Zoltánt (Kassai Magyarok Fóruma), Hodossy Katalint (Jogsegélyszolgálat), Masszi Jánost (Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége), Mézes Rudolfot (Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége), Orosz Örst (Kerekasztal), Szekeres Klaudiát (Jogsegélyszolgálat) és Tokár Gézát (Kerekasztal) tekinti bizottsági jelöltnek, s ők szerepelnek majd a jegyzékben is.
Kulcsár Mária a Felvidék.mának úgy fogalmazott, a nyomásgyakorlás sikere kétséges, ennek ellenére úgy látja, ha két-háromszáz magyar szervezet együttesen lépne fel az ügyben, az mégiscsak nagyobbat szólna tíz-tizenöt szervezet közös akaratánál.
A felhívás teljes szövegét, benne fontos információkkal, ITT<<< találja.

Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleFolyamatosan csökken a hazai élelmiszerek aránya a szlovákiai üzeletekben
Next articleKirály Zsolt lett Pfundtner Edit képviselői asszisztense