HAZA BELFÖLD A héten a szóbelivel folytatódnak az érettségi vizsgák

A héten a szóbelivel folytatódnak az érettségi vizsgák

821
hirdetés

39695 A szlovákiai középiskolákban az akadémiai hét végeztével a következő napokban – május 20-tól 23-ig – a szóbeli feleletekkel folytatódnak az érettségi vizsgák.

A szóbeli vizsgákra a már márciusban lezajlott – az időjárási körülmények miatt emlékezetessé vált – írásbeli forduló után kerül sor. Ahogyan az írásbeli, úgy a szóbeli érettségik is csaknem egy héten át tartanak majd.
A közismereti tárgyak és az idegen nyelvek esetében, ha az írásbeli teszt eredménye nem haladta meg a 25 százalékot, akkor a szóbelin a legrosszabb esetben legalább négyesre kell felelni ahhoz, hogy teljesüljön az előírt minimum, és az érettségi vizsga kiállítható legyen.
A maturandusoknak tantárgyanként különböző tételsorok alapján kell a tudásukról számot adniuk. A vizsgán a tétel kidolgozására – a témától függően –15-20 perc felkészülési idő áll rendelkezésre.
A komáromi Selye János Gimnázium titkárságán megtudtuk, hogy az iskola valamennyi végzős diákját foglalkoztatja a továbbtanulás gondolata, és jelentkezett legalább egy felsőoktatási intézménybe. A legnépszerűbbek természetesen a hazai egyetemek, főiskolák, de többen jelentkeznek magyarországi és csehországi képzésekre is.
Szlovákiában az érettségi vizsgák presztízse az utóbbi években megkopott. A hazai egyetemek ugyanis – a fejkvótás támogatási rendszer miatt – kapkodnak a diákok után.
Az érettségi vizsgán való jó eredmény elérése azonban azoknak a diákoknak is fontos lehet, akik Magyarországon szeretnék folytatni a tanulmányaikat, hiszen ott az érettségi eredmények a felvételi pontok meghatározásába is beleszámítanak. Sokan ezért azt a lehetőséget választották, hogy a magyarországi eljárásban ismert emelt szintű érettségi vizsgát is teljesítik, hogy növeljék bejutási esélyeiket. Szlovákiában ugyanis, mint ahogy az ismert, csak az idegen nyelvekből lehetséges emelt szinten vizsgázni.
Az általános véleményekkel szemben a magyar kormány végül nem csökkentette drasztikusan a jövő évre vonatkozó felsőoktatási keretszámokat, így nem kell attól tartani, hogy az ottani tanulás jelentős többletköltséggel jár majd.

Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleBakafesztivál az erődben
Next articleFarkas Iván: Érsek Árpád figyelmébe, avagy: A tudatlanság megbocsátható, de a szándékos csúsztatások nem