HAZA BELFÖLD A háziorvosok kiöregednek, a szakorvos és a pénz kevés

A háziorvosok kiöregednek, a szakorvos és a pénz kevés

799
hirdetés

A szlovákiai háziorvosok mellett a kórházi orvosok átlagéletkora is emelkedik. A negyvenesek száma csökken, a nyugdíjas korúaké emelkedik, állítja a Health Policy Institute elemzése.
Az említett szervezet rámutat, az orvoshiány oka nem a szakágazat iránti érdeklődés hiánya miatt következett be, hanem a külföldi jobb körülmények miatt, 45898amely a legtehetségesebb szakembereket vonzza el. Az egészségügyi minisztérium, tudatában lévén a történtekkel, a háziorvosi szakosodást szeretné attraktívabbá tenni.
A szlovákiai orvosok első számú kivándorlási célpontja Csehország, mintegy ezren dolgoznak itt. Ezt Németország, Ausztria és Nagy-Britannia követi. Tomáš Szalay, a Health Policy Institute szakértője szerint már nem is a bérek nagysága inspirálja a külföldi munkavállalást, hanem a munkahelyi viszonyok és körülmények, a munkaszervezés és az önmegvalósítás feltételei.
Az egészségügyi minisztérium az elmúlt három évben 500 igazolást adott ki, amely a külföldön munkát vállalók egyenértékűségre utal. Martina Šoltésová szóvivő szerint, ezek az igazolások nem nyújtják a reális képét annak, mennyi orvos távozott külföldre, s erről nincs is naprakész információjuk, ráadásul nem minden orvos folytatja külföldön azok közül, akik ezt az igazolást megkapják. Megjegyezte, ez a dokumentum azoknak is jár, akik külföldiként végzik tanulmányaikat Szlovákiában. A turócszentmártoni orvosi karon például ugyanannyi a külföldi diákok száma, mint a hazaiaké. A pozsonyi karon pedig rengeteg görög és más külföldi tanul.
Szalay szerint megoldást jelentene, ha fizetőssé tennék az orvosi szakot. „Ezt azzal lehetne ellensúlyozni, hogy a szlovákiai kórházak ösztöndíjat írnának ki, s ezzel biztosítanák a jövendő munkaerőt. A kórházaknak azonban erre nincs pénze. Šoltésová szerint a tárca más utat választ, miközben tudatosítja a szakma elöregedését. Úgy véli, inkább az orvostanhallgatók motiválása jöhet szóba, annak érdekében, hogy itthon maradjanak, s betöltsék azt az űrt, amely az orvosok elvándorlásából és az elöregedésből fakad.
A tárca a jövőben a rezidensi program folytatásában reménykedik, melyet a háziorvosok utánpótlása reményében indított. És itt már az uniós lapok is felhasználhatók.

BA, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleMagyar képviselőkre van szükségünk Brüsszelben is!
Next articleSzakmai konferencián mutatták be a Baross Gábor Tervet