HAZA HÍR-MIX A gútai „osztályharc” tovább bonyolódik

A gútai „osztályharc” tovább bonyolódik

794
hirdetés

osztalyharc_mkp_20160603

A korábban már beszámoltunk a legutóbbi gútai önkormányzati ülés összefoglalója kapcsán – amit ITT olvashatnak el – arról, hogy az idei beiratkozások során egy eddig nem tapasztalt precedens történt, az egyik alapiskola igazgatónője az önkormányzat által megszabott, két osztálynyi létszámnál többet vett fel a másik magyar iskola rovására, ami – hosszabb távon – akár az iskola megszűnéséhez is vezethet. Az önkormányzat és ezen belül az MKP-frakció mindkét gútai magyar iskolát szeretné megtartani, így nem engedélyezte az egyik iskolának azt, hogy önkényesen három osztályt nyisson, míg a másikban így értelemszerűen csak egy osztály nyílhatna szeptembertől. Az úgynevezett fejkvóta, azaz az adott diákszám alapján történő állami finanszírozás miatt ez komoly gondokat okozhat nemcsak az iskolának, de a szülőknek, alkalmazottaknak és az önkormányzatnak is. Végső soron az egész közösség, az egész város veszíthet ezáltal. A bajt tetézi, hogy az intézményvezető az ügyet nagypolitikai síkra terelte, belevonva a Most-Híd párt egyik parlamenti képviselőjét, aki megpróbálta kiszközölni a város polgármesterénél, hogy az önkormányzat ismét megtárgyalja az ügyet és engedélyezze a három osztály megnyitását.

Az alábbiakban közöljük a Magyar Közösség Pártja helyi elnöke, Viola Miklós és a párt városi elnöksége állásfoglalását az ügyben.

A gútaiak több generációját nevelte ki a két magyar tannyelvű alapiskola, az öreg iskola és az új iskola, mai megnevezésük alapján a II. Rákóczi Ferenc Alapiskola és a Corvin Mátyás Alapiskola.
Az iskolaügyben tapasztalhat furcsa és egyben veszélyes helyzet kialakulásához a maga módján mindkét fél hozzájárult.
Az utóbbi két évben ugyanis olyan törekvések voltak tapasztalhatók, amelyek nem az együttműködés, hanem az egészségtelen rivalizálás irányába mutattak.
A városvezetés és a képviselő-testület önkormányzati határozat útján próbálta biztosítani azt, hogy a két iskola közötti egyre kiélezettebb versenyhelyzet ne vezessen valamelyik intézmény megszűnéséhez.
Az önkormányzat, ezen belül az MKP-frakció abban érdekelt, hogy mindkét patinás intézmény fennmaradjon és az iskolákban az oktatás színvonala tovább erősödjön. Az elhamarkodott kijelentésekkel és tettekkel csak súlyosbodik a helyzet, a józanság és a megfontoltság a haragnál és az indulatnál sokkal jobb tanácsadó.
Azt, hogy a Corvin Mátyás Alapiskola igazgatónője szembe megy majd az önkormányzat döntésével és a megengedett kétosztálynyi létszámnál több kisdiákot akar majd felvenni, nehéz volt előrelátni és felkészülni az ilyen önkényeskedő cselekedetre. Sokan gondolják úgy, hogy a megszabott létszám kimerítése után értesítenie kellett volna az iskola fenntartóját, a várost és annak vezetőségét a kialakult helyzetről. Emellett természetesen a szülőket is tájékoztatnia kellett volna, hogy már ne jelentkezzenek többen. Az engedélyezett kvóta betelt. Azzal, hogy ezt nem tette meg, az ügyet olyan útra terelte, amely lakossági petíciók, bizalmatlanság, egymásra mutogatás, felesleges viták és mediális feszültségkeltés irányába vezetett. Ezzel nemhogy segítette volna az ügy ésszerű megoldását, de nagymértékben elmérgesítette a helyzetet, ami ultimátumszerű lakossági, valamint mediális nyomásgyakorláshoz vezetett.
Minden igyekezet ellenére szinte borítékolható volt, hogy a képviselők többsége – úgy, mint az első szavazásnál – május 27-én másodjára is kiáll korábbi véleménye mellett, hiszen a közösség érdekét fontosabbnak tartják egyes személyek egyéni ambíciójánál, a másik intézmény ellehetetlenítésére irányuló öncélú igyekezetnél.
A szavazás megtörtént, maradt a két-két osztályos megoldás.
A történetnek azonban ezzel sajnos nincs vége, hamarosan bevetésre kerültek a legalattomosabb módszerek is, hiszen az ügy politikai síkra terelése már meg is történt a nyilvánosság felé is és az iskola kapuin belül is.
A következő, harmadik önkormányzati ülés előtt – amelynek az időpontja már ki lett tűzve – tovább korbácsolják majd a indulatokat.
A legfeljebb hét gyermek elhelyezéséből, amit jó szóval és felelősségteljes hozzáállással gond nélkül meg lehetett volna oldani a beíratások során, mára akkora ügy kerekedett, hogy végül az is megeshet, hogy Gútán már csak egy magyar iskola lesz. Ha ez megtörténik, a hatályos törvények értelmében új intézmény veszi át a jogalanyiságot a két iskola helyett és utcára kerül mintegy tíz alkalmazott. Gútaiak! Jól átgondoltuk mindezt? Tényleg ezt akarjuk?

tudd.sk

hirdetés
Previous articleMEGHÍVÓ KÖNYVBEMUTATÓRA
Next articleElhunyt Aigner Szilárd meteorológus