HAZA GAZDASÁG A Dôvera biztosítóból százmilliók folynak el, miközben az államnak ebből nincs haszna

A Dôvera biztosítóból százmilliók folynak el, miközben az államnak ebből nincs haszna

1033
hirdetés

A Penta pénzügyi csoport irányítása alatt álló  Dôvera a legnagyobb és legjövedelmezőbb hazai magán egyészségügyi biztosító társaság.

A tulajdonosai viszont évről évre többet vesznek ki a társaságból, mint amennyi a nyeresége, s ezáltal az állam több millió euró adóbevételtől esik el. A tavalyi évet a Dôvera 46 millió eurós nyereséggel zárta, ami mintegy egymillió euróval kevesebb, mint 2012-ben. A teljes összeg egy tartalékalapba kerül, ennek az oka az elővigyázatosság, mondta Martin Kultan, a biztosító vezérigazgatója.
A közeljövőben nem várnak gyors gazdasági növekedést és növekvő számú új  munkahelyet, ezért feltételezik, a közegészségügyi biztosítási források a jelenlegi szinten maradnak, viszont folyamatosan emelkedni fognak a betegek és egészségügyi szolgáltatók igényei  – írta a SITA hírügynökség.
A részvényesek viszont tavaly megkapták az osztalékukat, meglepő módon többet, mint ami a hivatalos nyereségből adódna. A társaság tulajdonosai az utóbbi négy évben 378 millió eurót tettek zsebre, ez durván duplája a hivatalos nyereségnek. Az államkasszába viszont adó nem vándorolt, írta a Sme napilap.
„A Penta pénzügyi csoport és a Prefto Holding Limited ciprusi társaság ezenfelül 150 millió eurót fizetett ki, ezáltal a Dôvera könyvelésében csökkentették a részvényesekkel szemben fennálló kötelezettségeiket. A biztosító tulajdonosai mindezt adómentesen hajtották végre. Megtehették, mivel formálisan követelés kiegyenlítéséről volt szó, nem nyereségről, írta a Sme.
Ha az említett összeget a nyereségből fizették volna ki, a költségvetésbe  23 %-os adót kellett volna befizetni, ez a múlt évben mintegy 30 millió eurót tett volna ki, s az elmúlt négy évben az állam 87 millió euró adóbetételhez jutott volna.
A biztosítónak a részvényesekkel szemben fennálló kötelezettsége még 2009-ben keletkezett, amikor is az Apollo felvásárolta a Dôverát, viszont a nevét meghagyta. A biztosító felvásárlását követő értékbecslés alapján azt állapították meg, hogy a Dôvera értéke 470 millióval magasabb, mint a felvásárlás előtt, ebből az összegből 413 millió a részvényesekkel szemben fennálló kötelezettség, amelyet ki kell egyenlíteni. Ehhez a pénzösszeghez a Penta és Prefto Holding részvényesei folyamatosan hozzájutnak. A múlt évben a kötelezettség összege 148,4 millióról 35 millióra csökkent. Mivel a biztosító nyeresége az utóbbi négy évben 150 millió euró volt, a kötelezettségeik kiegyenlítése érdekében a tulajdonosok hitelt vettek fel, írta a Sme napilap.

Trend.sk/Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleA gútai vasút meg nem élt századik születésnapjára
Next articleHavi 4 milliót keres Nótár Mary