HAZA HÍR-MIX A belügyminisztérium majdnem betartotta nyelvhasználati jogainkat

A belügyminisztérium majdnem betartotta nyelvhasználati jogainkat

771
hirdetés

mv450A belügyminisztérium a napokban postázta a magyarlakta települések önkormányzatainak a megyei választásokról szóló értesítők mintáit. A minták magyar nyelvű szöveget is tartalmaznak, de nem a jogszabályoknak megfelelő módon és terjedelemben.

A vonatkozó szabályozás szerint a magyarlakta települések önkormányzatainak a megyei választások előtt szlovák és magyar nyelvű értesítőket kell majd kikézbesíteniük a választóknak. A szlovák szövegnek tehát teljes terjedelemben meg kell jelennie magyarul is. Ehhez képest a minisztérium mintái csak a szlovák szöveg egy részét tartalmazzák magyarul, azt is durva helyesírási és fogalmazási hibákkal.

Az sem elfogadható, hogy a magyar szöveg a szlovák nyelvű szövegtől kisebb betűmérettel készült, miközben kormányrendelet rögzíti, hogy azonosnak kell lenniük. Legvégül, a mintán nem csak szlovák és magyar nyelvű szöveg található, hanem további négy kisebbség nyelvén írt szöveg is. Bár a törvény azt írja elő, hogy a magyarlakta településeknek szlovák és magyar nyelven kell kiküldeniük az értesítőket, a további kisebbségi nyelvű szövegek megjelentetése ellen elvi szinten nincs kifogásunk. Az ellen viszont igen, hogy a szlovák nyelvű szöveg kiemelésével, a magyar nyelvű szöveg csak részleges megjelenésével, és a további nyelvek megjelenésével a magyar nyelvű tájékoztatás „elveszik” a mintákon, külön kell „kutatni” utána. Ez így összességében a törvény szerinti cél kijátszása.

A Magyar Közösség Pártja már többször figyelmeztetett arra, hogy a Fico-kormány számtalan esetben teszi lehetetlenné nyelvi jogaink érvényesíthetőségét. Ha kivételesen mégis aktivizálják magukat e kötelességeik terén – pl. a szóban forgó választási értesítők esetében -, abban sincs sok köszönet.

Ezek a hiányosságok sajnos egyáltalán nem egyedi jellegűek, rendszerszintű problémahalmazról van szó, amit Ficóék tudatosan idéznek elő. Nyelvi és egyéb jogainkat csak akkor lehet majd megfelelő színvonalon biztosítani, ha a szlovákiai magyarokat saját kisebbségi önkormányzati szervein keresztül vonják be a közigazgatás minket érintő feladatainak végrehajtásába. A megoldás a kisebbségi önkormányzatiság.

A Magyar Közösség Pártja kezdeményezi a belügyminiszternél a választási értesítők megfelelő és gyors kijavítását.

Berényi József,
az MKP elnöke
Pozsony, 2013. október 7.

hirdetés
Previous articleCsökkent az alapélelmiszerek fogyasztása Szlovákiában
Next articleSzőnyi újra a dobogón!