HAZA BELFÖLD Csökkent az alapélelmiszerek fogyasztása Szlovákiában

Csökkent az alapélelmiszerek fogyasztása Szlovákiában

833
hirdetés

Jelentősen csökkent az alapélelmiszerek fogyasztása Szlovákiában az elmúlt negyed évszázadban, miközben a lakosság táplálkozási szokásai is rossz irányt vettek – derült ki a Szlovák Élelmiszeripari és Agrárkamara (SPPK) által közzétett adatokból.

    A statisztikák szerint tavaly az átlagos szlovákiai polgár jóval kevesebbet fogyasztott az alapélelmiszerek legnagyobb hányadából, mint a rendszerváltás éveiben, a fogyasztás az egészségileg ajánlott mennyiségnek is alatta maradt a legtöbb alapélelmiszert tekintve.
    Szlovákiában 2012-ben leginkább a marhahús, és a gyümölcs fogyasztása maradt alatta az ajánlott értékeknek, az előbbi esetében 80, az utóbbinál pedig csaknem 50 százalékkal. Az átlagos szlovák kevesebbet fogyasztott az ajánlottnál tejtermékekből, halakból, zöldségfélékből, de még burgonyából és zsiradékból is. A fogyasztás az ajánlott mennyiséget csupán a sertéshús (több mint 30 százalékos többlet) és a baromfihús (több mint 10 százalékos többlet), valamint a tojás (10 százalékos többlet) esetében lépte túl.
    Az SPPK az agrártárca és a statisztikai hivatal adataira támaszkodó jelentéséből kiderül, hogy 1990-től napjainkig szegényesebbé vált a szlovákiai átlagpolgár étrendje. Ezt mutatják legalábbis a statisztikák, amelyek szerint 1990-ben egy szlovákiai állampolgárra több mint 22 kilogramm marhahús (jelenleg 3,5), 44,5 kilogramm sertéshús (jelenleg 30), 15 kilogramm baromfihús (jelenleg 20), 226 kilogramm tej és tejtermék (jelenleg 158), 348 tojás (jelenleg 216), 42 kilogramm cukor (jelenleg 30), 86 kilogramm burgonya (jelenleg 48) elfogyasztása jutott.
    Az adatokat összesítve elmondható, hogy Szlovákiában az egy főre jutó élelmiszerfogyasztás csaknem negyed évszázad elteltével a hús és hústermékek, illetve a tej és tejtermékek esetében több mint egyharmadával, a gabonafélék és a burgonya esetében pedig mintegy egynegyedével esett vissza. Csupán a zöldségfélék (1990-ben és jelenleg is évi mintegy 100 kilogramm fejenként), illetve a gyümölcsök (1990-ben és jelenleg is évi mintegy 54 kilogramm fejenként) fogyasztásának mértékét nézve mondható el, hogy nem állt be érdemi változás. Azonban mind a gyümölcsök, mind pedig a zöldségfélék területén a fogyasztás már huzamosabb ideje alatta marad az ajánlott szintnek.

MTI

hirdetés
Previous articleMég idén a kormány elé kerülhet a szlovák állampolgársági törvény módosítása
Next articleA belügyminisztérium majdnem betartotta nyelvhasználati jogainkat