HAZA BELFÖLD 63 ország képviselői vesznek részt a pozsonyi Globsec konferencián

63 ország képviselői vesznek részt a pozsonyi Globsec konferencián

414
hirdetés

Az ukrajnai háború, annak európai következményei, valamint a globális válság leküzdése lesz a központi téma a pozsonyi (Bratislava) Globsec biztonságpolitikai konferencián. Május 29-e és 31-e között 63 államból összesen 1300 vendég érkezik a szlovák fővárosba, a konferencián 160 felszólaló lesz – mondta keddi sajtótájékoztatóján Róbert Vass, a Globsec elnöke.


„Tíz állam- és kormányfőt látunk vendégül, 20 külügyminisztert, de jelen lesznek védelmi miniszterek, digitalizációért felelős miniszterek, számos nemzetközi intézmény vezető képviselője” – sorolta Vass, a globális párbeszéd fontosságát hangsúlyozva.
Részt vesz a konferencián Emmanuel Macron francia elnök, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke, vagy például Alekszandar Vucsics szerb elnök, továbbá egy ukrajnai delegáció. Részt vesz a Globsecen Zuzana Čaputová államfő és a kormány több tagja is.
Vass rámutatott, hogy nehéz időszakban kerül sor a konferenciára, instabil a belpolitikai helyzet, megosztott a társadalom, az Ukrajna ellen indított háború pedig megbillentette a világrendet és az egyensúlyt. A konferenciát Csehországgal és Ausztriával szorosan együttműködve rendezik.
Bár a határon ideiglenes ellenőrzések lesznek a Globsec miatt, Vass nem számít komolyabb korlátozásokra, Pozsonyban olyan intézkedések lépnek életbe, mint a korábbi években.

TASR

FOTO: facebook

hirdetés
Previous articleBallagás a Selye János Gimnáziumban
Next articleKözel 57 ezer gyerek született 2021-ben Szlovákiában