HAZA RÉGIÓ 15. Jubileumi Farsang Kupa február 25-én, Tatán!

15. Jubileumi Farsang Kupa február 25-én, Tatán!

1465
hirdetés

A Tata és Környéke Gasztronómiai Egyesület 15. alkalommal rendezi meg a „Farsang Kupa” Gasztronómiai Bajnokságot (szakács, cukrász, felszolgáló/pincér – terítési verseny, pék szakmákban), cocktail versennyel egybekötve, s a tavalyi év nagy sikerére való tekintettel a cukorvirág kategória szereplésével, valamint a baristák bemutatkozásával 2017. február 25-én Tatán, az új Városi Sportcsarnokban.

A „Farsang Kupa” már évek óta Magyarország legrangosabb versenyei közé tartozik. Ekkora volumenű, ilyen sok szakma összefogásával megrendezett gasztronómiai bajnokságot az országban egyedül Tatán szerveznek, így a rendezvény évről-évre egyre népszerűbb határon innen és túl egyaránt. A verseny folyamán mindent saját kezűleg, egyedül kell elkészíteni, semmilyen előre gyártott segítséget nem használhatnak a versenyzők, akiknek szabadon szárnyaló fantáziája és kreativitása szemet gyönyörködtető eredményeket szül. A versenyzők keze nyomán a helyszínen igazi, rendkívül látványos műalkotások születnek, ételek, desszertek öltenek egyedi formákat, vagy éppen különböző tárgyak, épületek elevenednek meg a hagyományos alapanyagokból. A szakmájukat hivatásnak tekintő versenyzők egy igényes, megannyi újítással jelentkező, és a nagyközönség számára is látványos versengésben mérik tehát össze tudásukat.

A zsűri ebben az évben is a szakma legkiválóbb mestereiből áll majd, tagjai között világ és olimpiai bajnokok szerepelnek, képviseli magát soraikban többek között a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, és az Iparkamara is. 2016-ban a bajnokságon 150 munkát zsűriztek, 80 felnőtt, 69 diák és 25 iskola –ebből 4 határon túli- indult a megmérettetésen. 2017-ben is nagy érdeklődés várható, a jelentkezők az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeznek, és indulnak külföldi versenyzők is.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a díjak idén is különleges kézműves munkák lesznek. A díjazottak egyedi, fazekasok által tervezett és készített érmeket vehetnek át elismerésként, a felnőtt kategóriák első helyezettjei egyedi kerámia plaketteket, a gyerekek kupát kapnak, az összetett díj pedig – amelyből minden évben csak egy készül – a legeredményesebb versenyző jutalma lesz, a különleges nagyméretű kézműves tálon, minden résztvevő szakma megjelenik.

A versenyzők munkájukat február 25-én már a reggeli órákban elkezdik majd, a nézőket pedig déltől fogadják a helyszínen, ahol az elkészült ételsorokat, italokat, terítékeket láthatják, emellett pedig különböző bemutatók is várják a közönséget, például koktélosok, baristák, az Ászár – Neszmély Borvidék bemutatója, karamell bemutató és zöldségszobrászat is. A versenymunkák értékelése a nemzetközileg elfogadott pontozás alapján zajlik. A kiemelkedő munkák készítői különdíjban részesülnek. A hivatalos megnyitó a nagyközönség számára 12 órakor, az eredményhirdetés 16:30-kor kezdődik a kiállítócsarnokban. A kiállítás időtartama alatt a közönség számára büfé áll rendelkezésre.

A Farsang Kupa minden érdeklődő számára ingyenesen megtekinthető február 25-én, 12 és 17 óra között.

TATA.HU

 

 

 

hirdetés
Previous articleSikertelen volt a Ficó elleni bizalmatlansági indítvány
Next articleElhunyt Ipóth Barnabás a Selye János Gimnázium nyugalmazott igazgatója