HAZA RÉGIÓ 12 milliárdos területfejlesztési pályázat eredményét hirdették ki Komárom-Esztergom megyében

12 milliárdos területfejlesztési pályázat eredményét hirdették ki Komárom-Esztergom megyében

1215
hirdetés

Az országban elsőként Komárom-Esztergom megyében szerdán kihirdették a megye Terület- és Településfejlesztési Operatív Programjából (TOP) az idén támogatott pályázatok első körét, melyek összesített értéke 12,7 milliárd forint.

Czunyinédr. Bertalan Judit, Komárom térségének országgyűlési képviselője a beruházások közül kiemelte a Komárom melletti római város, Brigetió régészeti lelőhelyeinek feltárását és bemutatását, valamint az oroszlányi bányászati múzeum fejlesztését.

A képviselő asszony kiemelt beruházásnak tartotta a kisbéri ipari park 600 millió forintos fejlesztését, melyről úgy vélte, ez a térségben az elmúlt harminc évben a legjelentősebb gazdaságélénkítő intézkedés.

Dr. Völner Pál, megyei fejlesztési biztos, Esztergom térségének országgyűlési képviselője elmondta, hogy az előző évben elbírált 11 projekt után most újabb 80 pályázat részesült pozitív elbírálásban. A nyertes pályázatok 49 önkormányzatot és öt egyéb szervezetet érintenek.

Popovics György a megyei közgyűlés elnöke szólt arról, hogy a TOP forrásaiból a megye összesen közel 26 milliárd forintos támogatást használhat fel. Az első körös pályázatok közül még további 40 támogatási kérelemről születik döntés a következő hónapban, melyek támogatási igénye meghaladja az 5 milliárd forintot.

A támogatásoknak köszönhetően többek között iparterületeket alakítanak ki, barnamezős területeket fejlesztenek, a megye több településén bölcsődék és óvodák újulnak meg, illetve épülnek.

Sor kerül iskolák, óvodák, polgármesteri hivatalok, sportlétesítmények és könyvtárak épületenergetikai korszerűsítésére, valamint az egészségügyi és szociális alapellátás fejlesztésére – ismertette a közgyűlés elnöke.

Popovics György hozzátette, március végén a 2017-es TOP-os pályázatok is megjelentek, a kiírások révén több mint 8,1 milliárd forint támogatás juthat a településeknek turisztikai, közlekedési, vízrendezési és energetikai projektekre, valamint helyi identitás és kohézió erősítésére.

Völner Pál, Esztergom térségének országgyűlési képviselője jelentősnek nevezte a kerékpárút építését a város ipari parkjába, Esztergom belvárosának félmilliárd forintos fejlesztését, valamint a foglalkoztatási paktumot az esztergomi járásban. Az esztergomi térség számos pályázatát a második fordulóban bírálják el, mint például a Dobó Gimnázium fejlesztését.

Bencsik János, Tata és Tatabánya térségének országgyűlési képviselője kiemelte a tatai termelői piac kialakítását, az új vértesszőlősi bölcsőde építését, valamint a tatai Kőfaragó-ház kézműves és ökoturisztikai centrumként való hasznosítását.

(MTI)

KOMAROM.HU

hirdetés
Previous articleMegoldódott a rászoruló gyermekek étkeztetése Komáromban!
Next articleCitroën C3 PureTech 82 Shine: Szebb, elegánsabb és – személyre szabható