HAZA RÉGIÓ 102 év, 102 fáklya

102 év, 102 fáklya

724
hirdetés

A nemzeti összetartozás napján június 4-én, több százan emlékeztek a trianoni békediktátum 102. évfordulójára.

A 102 év, 102 fáklya – Trianon elnevezésű esemény-melyen részt vett dr. Molnár Attila polgármester, Vajda Bence, Dombay Gábor, dr. Kreft-Horváth Lorand önkormányzati képviselők, Molnárné dr. Taár Izabella a Komáromi Járási Hivatal vezetője- az észak-komáromi református templomban tartott istentisztelet után a református kollégium udvarán álló Trianoni gyűrű-emlékműnél kezdődött.
A megemlékezésen, – melyet a dél-komáromi Endresz Csoport Egyesület, a felvidéki Te Ügyed KÖR PT, az Egy Jobb Komáromért PT, a Kárpátia Sport PT, a Tolma Baranta Sport és Kulturális Egyesület szervezett- Feszty Zsolt, a Te Ügyed KÖR elnöke köszöntötte a résztvevőket. Az észak-komáromi program szónoka Bán Mór regényíró, az M5 oktatási-ismeretterjesztő-kulturális csatorna programigazgatója volt, aki a beszédében kiemelte: „Ne feledjük, mi történt Magyarországgal és nemzetünkkel akkor, amikor idegen hatalmak kiszolgálói vették át a hatalmat.

„Ez még egyszer nem történhet meg! Mi már túl sokat kerestük magunkban a hibát. A magyar nép nem rosszabb egyetlen más népnél sem, s nagyon sok áldozatot hozott. Van mire építenünk, van miből erőt merítenünk abból, amit megörököltünk az eleinktől. A trianoni gyalázat egyetlen esetben lehet megváltoztathatatlan, ha beletörődünk. Emlékezzünk e napra gyásszal és szívünkben reménykedéssel!“ -zárta gondolatait a szónok.

A rendezvény végén az egykori Komárom Vármegye településeinek képviselői mécseseket gyújtottak, és a saját településükről hozott köveket helyeztek el az emlékmű tövében, ezután fáklyákkal és helységnév-táblákkal méltóságteljesen átvonultak a trianoni határon.

Az Erzsébet híd dél-komáromi hídfőjénél felállított Trianoni harangot dr. Molnár Attila, Dél-Komárom polgármestere és Vajda Bence önkormányzati képviselő, 102 alkalommal kongatta meg, majd a megemlékezés a Szabadság téren, a Városházánál folytatódott.

Itt Széchenyi-díjas történészprofesszor, Szakály Sándor, a VERITAS Történelemkutató Intézet és Levéltár főigazgatója idézte a múltat, majd visszahelyeztek egy 1939-ben avatott és 1945-ben eltűnt, fénykép alapján rekonstruált emléktáblát, Csák Attila szobrászművész alkotását. A rendezvényen közreműködött Boráros Imre Kossuth- és Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas színészművész.

A megemlékezés a Kárpátia együttes koncertjével zárult.

komarom.hu
hirdetés
Previous articleBefejeződött a spicchez közeli pihenő kialakítása
Next articleMeghalt a buszban felejtett kislány