HAZA HÍR-MIX Z. Németh István: Legszebb versek

Z. Németh István: Legszebb versek

1321
hirdetés

Z. Németh IstvánAz AB-Art Kiadó által indított Legszebb versek című sorozat 20. darabjaként látott napvilágot a Z. Németh István legszebb versei című kötet, amelyet az Art Danubius jelentetett meg Szepes Erika irodalomtörténész, klasszika-filológus, vallástörténész, kritikus, egyetemi tanár és szerkesztő válogatásában és szerkesztésében, kismonográfia igényű utószavával.

A 142 oldalas, igényes bőrkötésben kiadott válogatás a Simkó Tibor-díjas költő nyolcvan versét tartalmazza, köztük eddig közlésben meg nem jelenteket is. Mint Szepes Erika írja: „Régi tapasztalat, hogy minél nagyobb formárumú egy alkotó, annál több – jórészt egymással ellentétes – irányzat képviselői igyekeznek sajátjuknak nyilvánítani. (…)
Szerepekben láthatjuk hát Z. Németh Istvánt, pontosabban: alteregókban, trubadúr, kiborg és olykor bohóc. Mert ezek a választott identitások valóban megvannak a költőben, hol az egyik dominál, hol a másik – köteteit ezen fő alteregók nevében írott versek sorba állításával építi fel – és Z. Németh vállalja is, hogy hol az egyik énjét szerepeltesse, hol a másikat. A lényeg, hogy igazi énjét el ne veszítse, hogy én-központja érintetlenül maradjon. Ahogyan ő fogalmaz, szépen és lényegre törőn: más lenni és mégis ugyanaz… (Lenni más).” A kötetet 2015. február 1-jén, hétfőn 18 órai kezdettel Sánta Szilárd irodalomtörténész, kritikus mutatja be az Európa udvarban található Borozóban.

DUNATÁJ HETILAP 4/2016

hirdetés
Previous articleÚj év – régi (rossz)szokások?
Next articleAntala Éva is Wallenberg-díjat kapott