HAZA RÉGIÓ X. – GENERÁCIÓK – NAGYTALÁLKOZÓJA

X. – GENERÁCIÓK – NAGYTALÁLKOZÓJA

849
hirdetés

DSC04229Idén a Komáromi Magyar Gimnázium Öregdiákjainak és Tanárainak Baráti Köre fennállásának 10. évfordulóját ünnepli. Már hagyományossá vált, hogy minden év júniusának első szombatján a gimnázium igazgatóságával közösen nagytalálkozót tartanak, s mivel az idei rendezvény már a tizedik volt, rendhagyó módon kétnaposra bővítették. A szervezési munkálatok már novembertől nagy erővel folytak, amelyben a baráti kör vezetősége – Stirber Lajos, dr. Viola Pál, Nagy Ferenc, Langschadl István, Slančíkné Bognár Zsuzsanna, Lovász Gabriella, Oláhné Domonkos Ilona, Szabó Csilla és Fehér Erzsébet – vett részt, karöltve az iskola igazgatójával. A szervezők a rendezvényt különböző szórakoztató programokkal és sportrendezvényekkel tették színessé, remélve, hogy mindenki – idősebb és ifjabb – megtalálja a maga ízlésének leginkább megfelelőt. A kínálatban szerepelt zene, színház, filmvetítés, sport és könyvkiállítás is.

Június 6-án már a délelőtti órákban elkezdődött a program: 10 órakor könyvkiállítás nyílt a gimnázium egykori diákjainak könyveiből, majd ezután az aulában gimnazisták és öregdiákok részvételével író-olvasó találkozót tartottak a kiállított könyvek szerzőivel: Koncsol Lászlóval, Tőzsér Árpáddal, Nagy Jánossal, Hranyó Mihállyal, Tarics Péterrel, Z. Németh Istvánnal és Pogány Péterrel (Erdélyi Géza, sajnos, betegség miatt nem lehetett jelen). A programot Asbóth József vezette a tőle megszokott profizmussal.

Mindeközben a tornateremben a komáromi alapiskolák röplabdacsapatait látta vendégül az iskola, majd az ifjabb öregdiákok bevonásával a testnevelés szakos tanárok sportdélutánt szerveztek, melyen futball-, röplabda- és kosárlabda-tudásukról tehettek tanúbizonyságot az egykori gimnazisták.

Délután az iskola konferenciatermében Molnár Csaba A rendes ember című nagyszabású filmjét vetítette Szabó Gábor a népes közönség számára.

A testi táplálékról a gimnázium tanárai gondoskodtak Édes Attila vezetésével: csülkös bablevest készítettek az iskolaudvar hátsó részében, vendégül látva minden jelenlévőt. A vacsorához szólt a nóta: Kovács József és zenekara játszott a közönség nagy tetszését kiváltva.

Este koncertekkel szolgálták a résztvevők további szórakozását: a Borostyán együttes megzenésített versekkel valamint saját szerzeményeivel állt színpadra, majd a valamikori „gimizenekarokból” kifejezetten erre az eseményre összeállt csapat lépett fel: Holczhei Árpád, Baross János, Nagy László (Culó), Vendég Gábor és László Péter. Ők magyar együttesek régi számaiból játszottak, esetenként táncra perdítve a nagyszámú közönséget.

Június 7-én délelőtt az ünnepi műsort a gimnázium és a Gaudium egyesített kórusa és az iskola hangszeres kamaraegyüttese nyitotta StirberDSC04261 Lajos karnagy, a Magyar Kultúra Lovagja vezetésével, majd Nagy Ferenc és Nagy Zsolt szavalataival folytatódott. A zsúfolásig megtelt aula közönségét dr. Viola Pál, az öregdiákok elnöke, Andruskó Imre iskolaigazgató, valamint dr. Borián Elréd pannonhalmi bencés atya köszöntötte, majd Fazekas László református püspök és Elek László római katolikus esperes plébános mondott áldást. Az ünnepség keretében a matúraoklevelek kiosztása kapta a főszerepet: Gránit-, Gyémánt- és Aranymatúrát vehettek át a 70, 60 és 50 éve érettségizettek. A programot dr. Farkas Adrianna tanárnő vezette nagyon színvonalasan.

A műsor után az iskola díszkertjében megkoszorúzták Király József püspök mellszobrát, ahol dr. Ipóth Barnabás mondott ünnepi beszédet.

Délután az iskola udvarán folytatódott a nagytalálkozó programja. Elsőként a Gaudium vegyeskar lépett színpadra, majd a Szabó Csilla vezette És? Színház mutatta be Petőfi Sándor A helység kalapácsa c. elbeszélő költeményét. Ez után volt gimnazisták léptek színpadra egy tarka-barka vidám műsor keretében: Tarics Péter (próza), Rácz Zoltán (cselló) és Süll Kinga (zongorakíséret), Nagy Ferenc (szavalat), Paszmár János (ének), Kiss Péntek József (saját költeményei), Kádek Henrietta (ének), Cséplő Eszter (szavalat), Gyurász Ildikó (ének), Korpás Éva (ének) és Farnbauer Péter (zongorakíséret). A műsort Fekete Irén vezette. Utánuk következett egy zenés összeállítás a Gimisz színpad szereplőinek – Szurcsík Ádám, Hernandez Franco Vivien, Habodász István, Hostomsky Fanni és Ölvecky András – részvételével.

A rendezvényt az esti órákban a Memória Társulat (Zsákovics László, Alföldy Károly, Zács Richárd, Siposs Jenő és Novák Béla Tamás) koncertje zárta, emlékezetes pontot téve e jól sikerült kétnapos rendezvény végére.

A nagytalálkozó kísérőprogramjául szolgált egy szombat délutáni városnézés kisvonattal, Mácza Mihály idegenvezetésével, az öregdiákok baráti köre vezetőségének találkozója és tapasztalatcseréje más középiskolák öregdiákjaival, érettségi találkozók, valamint három kézműves egykori gimnazista – Orbán Katalin, Czifra Éva és Dubány Katalin – gyöngy-, üveg- és faékszereinek az árusítással egybekötött kiállítása.

Köszönjük mindenkinek, aki ötleteivel és munkájával hozzájárult a rendezvény sikeres lebonyolításához.

Fehérné Kürthy Erzsébet

hirdetés
Previous articleBudapesten megnyílt a gyorsétterem, ahol pénzt osztanak a szegényeknek
Next articleA tavasz szépségei Csallóközaranyoson