HAZA HÍR-MIX Változtatni kell a felfogáson, aktívabban kell keresni a partnereket

Változtatni kell a felfogáson, aktívabban kell keresni a partnereket

715
hirdetés

73431_329114337188466_1501965211_nHa eredményeket akarunk elérni, tenni is kell érte valamit!

Stubendek László mérnök sokoldalúsága tagadhatatlan. Még komáromi alpolgármestersége idejében több olyan nemzetközi méretekben is elismert kulturális rendezvény megszületésénél segédkezett, amelyek nem csupán Komárom és környéke, hanem Európa-hírűvé nőtték ki magukat. A Szent András-templom orgonistája, a Csemadok városi szervezetének elnöke, az MKP OT tagja, a Concordia énekkar szólistája, a komáromi önkormányzat idegenforgalmi és nemzetközi kapcsolatok bizottságának tagja. Úgy tűnik, fáradhatatlan. Legutóbb az MKP megyei választási jelöltlistáján olvashattuk a nevét.

* Hogy lehet minden feladatnak eleget tenni? – Amióta kiröpültek a gyerekek a házból, lényegében az eddigieknél sokkal könnyebben. Igaz, a felsoroltak közül még egy fontos feladatot ki is hagytunk, hiszen már nagyapai teendőim is lettek. De komolyra fordítva a szót, soha sem voltam amolyan tétlenül otthon üldögélő fajta, valószínűleg ezt az állandó „pörgést” a szüleimtől örököltem. Azt azonban le merem szögezni, hogy csak annyi feladatot vállalok, amennyivel bírok. A megyei jelölést is azért mertem vállalni, mert konkrét elképzeléseim vannak arról, hogyan lehetne hatékonyabban kihasználni a megyei pénzeszközöket, átláthatóbbá tenni a közbeszerzéseket.
* Most a Komáromi járás falvait járják képviselőtársaival… – A választási kampány utolsó napjait éljük, de valamennyi képviselőtársam alapvető feladatának tartja, hogy találkozzon a választókkal, elmondjuk a lehetőségeket és megtudjuk, hogy milyen problémákkal küzdenek településeink. Tagadhatatlan, hogy az MKP-s megyei képviselők az elmúlt választási időszakban sok olyan esetben tudtak hatásosan fellépni, amikor régiónk sorsa volt a tét. A jelenlegi jelöltlista tartalmaz régi és új neveket is, de összeállításánál az MKP járási konferenciájának résztvevői olyanokat választottak ki, akik elsősorban a tapasztalatokra, de az újszerű, fiatalos gondolkodásra is tudnak majd építeni.
* Ha Önt beválasztanák a megyei közgyűlésbe, mit szeretne elérni? – Elsősorban a szociális gondoskodás kiterjesztését kell a megyének felvállalnia. Több saját intézménye mellett magánotthonok is vannak, ezek támogatását is biztosítani illik. Gondoljuk csak el, hogy sokszor negyven-negyvenöt becsületes munkában eltöltött év után, ha megözvegyül valaki, s családja sincs, nincs annyi nyugdíja, hogy beköltözzön egy panzióba, ahol békés öregkort élhet meg! Az sem titok, hogy van olyan panzió, amely állami támogatás mellett épült fel, de árai olyan magasak, hogy azt csak a német nyugdíjasok engedhetik meg maguknak. A megye kulturális bizottságának is meggondoltabban kellene döntenie a támogatásokról, hogy a falusi rendezvények mellett igényes kulturális eseményekre is jusson. Gondoljuk csak el, tizenhét év után pénzhiány miatt nem lehetett megtartani a Komáromi járás legnagyobb magyar egyházi ünnepségét, a martosi pünkösdi napokat, viszont az országos bizottság adott pénzt lecsófesztiválokra, gulyásfőző versenyekre. Ráadásul ezeken volt nevezési díj, tehát a szervezők mindenképpen védve voltak egy anyagi csődtől. Az oktatásügy terén nagyobb gondot kellene fordítani a kisiskolákra, a kisebbség oktatási feltételeinek javítására. Mindezeken
kívül még számos feladatot tűztünk magunk elé, amelyeket viszont csak akkor tudunk majd teljesíteni, ha a megyei közgyűlés soraiban méltó arányú képviseletünk lesz. Ilyen például az idegenforgalom, hiszen az elmúlt évek alatt ez a terület nemhogy fejlődött volna, hanem visszaesett, pedig ezen a téren munkahelyteremtő elképzelések is számbajöhetnek.
Ehhez partnerek kellenek! – Igen, és én bízom abban, hogy pártpolitikától elvonatkoztatva, a megyei közgyűlésbe most már olyan képviselők kerülnek, akik a felvidéki magyarságban nem látnak majd ellenséget, hanem a régió mindennapi életét elősegítő társat. Olyan feladatok támogatásáért kell majd lobbiznunk, amelyek érintik a szlovák nyelvű polgártársakat is, hiszen tájainkon már évszázadok óta közösen élnek a magyarok és szlovákok, s mindannyiunk közös ügye a régió felvirágoztatása.

Köszönjük a beszélgetést.

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés
Previous articleA kutya sem érti …
Next article„Tök jó” nap volt