HAZA KÜLFÖLD Útjára indult az Európai Polgári Kezdeményezés

Útjára indult az Európai Polgári Kezdeményezés

762
hirdetés

Nem vagy egyedül: egymillió európai polgár a sokszínűségért – ez a szlogenje a dél-tiroli Brixenben június 21-én hivatalosan elindult az Európai Polgári Kezdeményezésnek.
Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) 32 ország európai őshonos nemzeti kisebbségeinek 94 szervezetét tömörítő ernyőszervezet, melyhez a Magyar Közösség Pártja is csatlakozott.

Mint ismert, a lisszaboni szerződés értelmében az Európai Unió immár lehetőséget ad arra, hogy polgári kezdeményezésre európai törvény készüljön. Ha 7 tagországon belül összegyűlik egymillió aláírás egy témában, az Európai Bizottság törvényjavaslatot készít az európai intézmények számára.

A kezdeményezést az 1949 óta működő FUEN indította útjára. Javaslatot készített elő az ügyben, hogy az EU-nak legyen kötelező érvényű, nemzeti közösségeket védő jogi normája.
Az európai polgári kezdeményezés négy szervezet partnerségével indult. A FUEN az európai őshonos nemzeti kisebbségek 94 szervezetét tömörítő ernyőszervezet az RMDSZ-el és a Dél-tiroli Néppárttal közösen, az Európai Nemzetiségi Fiatalok (YEN) támogatásával idén január 14-én, Dél-Tirolban írtak alá együttműködési megállapodást a kisebbségi európai polgári kezdeményezés elindításáról. Az alapítókhoz rövid időn belül csatlakozott a Magyar Közösség Pártja, az olaszországi németek és ladinok, a franciaországi bretonok és elzásziak, a belgiumi németek, a lengyelországi németek és kesubiak, a németországi dánok, szinti romák és frízek, a hollandiai frízek, a dániai németek, a görögországi törökök, az ausztriai szlovének, horvátok és magyarok.
Pénteken, június 21-én a dél-tiroli Brixenben jóváhagyásra került a szöveg, amellyel a FUEN az Európai Bizottsághoz fordul. A Bizottságnak két hónapon belül válaszolnia kell a kezdeményezésre, és kezdődhet az aláírásgyűjtés. Az MKP a nyár végén kezdi meg az aláírásgyűjtést Szlovákiában. Az EU tagországain belül összegyűjtendő egymillió aláírásból Szlovákiában hivatalosan 9750 aláírást kell összegyűjteni. Az aláírásgyűjtési kampány 2014 nyarán ér véget, egy időben az Európai Parlamenti választásokkal.
Berényi József, az MKP elnöke a kezdeményezés kapcsán elmondta: „Maga a kezdeményezés azért fontos, mert láthattuk, hogy még a minimalisztikus vasúti táblatörvény sem nyeri el a szlovák képviselők támogatását. Nagyon nehéz előrelépni Pozsonyban bármilyen kisebbségi ügyben. Az EU-n belül is eléggé háttérbe került ez a téma. Ezzel a polgári kezdeményezéssel, melynek nemcsak a magyarok a részesei, hanem több más európai ország kisebbségei is, az Unióban visszakerül a nemzeti közösségek érdekeit szem előtt tartó kisebbségpolitika, amely a csatlakozás óta háttérbe szorult.”
Hozzáfűzte, hogy az EU ma a válságról szól, az euró túléléséről szól, de nem szól a nemzeti közösségek helyzetéről. Ma az EU is passzívan figyeli, hogy 110 ezerrel vagyunk kevesebben, mint 20 évvel ezelőtt. Ezen a helyzeten változtat a polgári kezdeményezés.

„Az MKP bízik abban, hogy a törvény, amelyet az EU majd elfogad, pozitívan fogalmazza meg majd számunkra a nyelvhasználatot, a támogatási rendszert, a nyelvhasználatot a médiában, a területfejlesztés és az autonómia kérdéseit. Nagyon komoly összefogás van a háttérben. A FUEN-nak köszönhetően szinte minden nemzeti közösség ki fogja venni ebből a részét. Nem csak magyar ügyről van szó, de a magyarok helyzetén is segítő kezdeményezésről” – fejtette ki, Berényi József, aki pozitív jelenségnek tartja a kezdeményezést.

Az MKP sajtóosztálya

hirdetés
Previous articleSkultéty-ügy – Magyar felirat is lesz Skultéty László új sírján
Next articleFigyelnek minket…