HAZA KÜLFÖLD Uniós témákban is egyeztetett a magyar és a szlovák belügyminiszter

Uniós témákban is egyeztetett a magyar és a szlovák belügyminiszter

892
hirdetés

Többek között uniós szakpolitikai kérdésekben egyeztetett Pintér Sándor magyar belügyminiszter és Robert Kalinák szlovák miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter hétfőn Budapesten.

    A két miniszter sajtótájékoztatóján Robert Kalinák egyebek mellett a két rendőrség együttműködését dicsérte, amelynek révén Szlovákiában a szervezett bűnözéssel, valamint az adócsalásokkal szemben tudtak a közelmúltban hatékonyan fellépni.
    Ismertette, hogy közös európai uniós ügyekről is tárgyaltak, így például a Duna-stratégiáról, valamint arról, hogy miként tud a két ország belügyi tárcája több uniós forráshoz jutni.
    Felhívta a figyelmet a katasztrófavédelmi szervek együttműködésére is, a gyors és operatív kommunikáció fontosságát hangsúlyozva.
    Pintér Sándor hozzátette: a 2014-2020-as uniós költségvetésből a belügyi területre fordítható összegeket tekintették át, majd a kétoldalú kapcsolatok során az illegális migráció és a szervezett bűnözés visszaszorításáról egyeztettek. Utóbbi érdekében közös nyomozócsoportok felállításáról is döntöttek.
    A katasztrófavédelmi szervek együttműködésével kapcsolatban azt emelte ki, hogy elsősorban a Sajó és a Hernád völgyére koncentrálva igyekeztek közös feladatokat meghatározni.
    Kérdésre válaszolva Robert Kalinák ismertette: a szlovák rendőrség 2006 óta alkalmaz olyan szakértőket, akik ismerik a roma közösségeket és beszélik a roma nyelvet. Jelenleg mintegy háromszázan vannak. Szerinte az elmúlt nyolc év alatt „megmozdult valami”, például a nyaralóbetörések és az autólopások területén csökkenést tapasztaltak.
    Arra a kérdésre, hogy Magyarország tervezi-e hasonló rendszer kialakítását, Pintér Sándor azt mondta: Magyarország élen jár a romakérdés megoldásában, és példaként említette, hogy Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter olyan romaprogramot fogadtatott el az Európai Unióban, amellyel azt próbálják meg elérni, hogy a romák ugyanolyan hasznos tagjai legyenek a társadalomnak, mint bárki más. Hangsúlyozta: a rendőrség nem tesz különbséget roma és nem roma bűnelkövető közt, ahogy nem tesznek különbséget a rendőrséghez való felvételben sem. Igyekeztek növelni a számukat mind a diplomások, mind pedig a tiszthelyettesek esetében, ugyanakkor a felvétel után már „nincs roma és nem roma rendőr, csak rendőr van” – szögezte le.
    Azoknál a bűncselekményeknél, ahol roma elkövetők jelentek meg, a roma kisebbségi önkormányzattal való kapcsolatfelvételt kötelezővé tették a rendőrségnek – tette hozzá.
    A sajtótájékoztatón kiosztott háttéranyag szerint a találkozón a miniszterek érintették a Magyarország és a Szlovákia közötti államhatárról szóló új szerződés létrehozását, amely évek óta napirenden van. A Belügyminisztérium szorgalmazza a tárgyalások mielőbbi lezárását és a szerződés aláírását 2013 folyamán.
    A háttéranyag kitér arra is, hogy a két ország közötti együttműködés továbbfejlesztésének új lehetőséget ad a Duna makroregionális stratégiája keretében létrehozandó mohácsi Dunai Rendészeti Koordinációs Központ. A javaslat részben egy stratégiai fórum kialakítását, részben pedig egy koordinációs központ felállítását célozza meg. A fórumrendszer létrehozásával a Belügyminisztérium szerint olyan együttműködés születne, amelyben a Duna-régióban együttműködő országok rendészeti vezetői és szakértői vitatják meg a Duna vízbiztonságához kötődő aktuális kérdéseket, és közös stratégiákat dolgoznak ki a biztonság növelése céljából. Szerintük ez nemcsak a Duna egyes szakaszaira, hanem a teljes Duna vonalára koncentrálva növelné az együttműködés hatékonyságát.

MTI

hirdetés
Previous articleBoldoghy Olivér méltatása a budapesti Esterházy-ünnepségen
Next articleNőtt januárban a szlovák ipari termelés és a kereskedelmi mérleg többlete