HAZA BELFÖLD Ukrán válság – Szlovák külügy: a nemzetközi jog megsértését jelenti a kelet-ukrajnai...

Ukrán válság – Szlovák külügy: a nemzetközi jog megsértését jelenti a kelet-ukrajnai szakadár köztársaságok elismerése

766
hirdetés

A szlovák külügyminisztérium kedden ismertetett álláspontja szerint Oroszország súlyosan megsértette a nemzetközi jogot és nemzetközi kötelezettségeit a kelet-ukrajnai szakadár területek függetlenségének elismerésével.

    A TASR közszolgálati hírügynökség jelentése szerint Ivan Korčok külügyminiszter keddi pozsonyi sajtótájékoztatóján azt mondta: ezzel a lépésével Oroszország megtagadta az oszthatatlan biztonság elvét, amely szerint a saját biztonság megteremtése nem mehet más biztonságának rovására.
    „Oroszország megtagadja saját elveit, amelyekre hivatkozik” – mondta Ivan Korcok. A külügyminiszter szerint „Oroszország már nyíltan arról beszél, hogy a probléma, amivel nem tud egyenesbe jönni, Ukrajna létezése”.
    Eduard Heger kormányfő a közösségi hálón reagált a két szakadár köztársaság elismerésére Azt mondta: ez a lépés az erőszakot és a gyűlöletet fokozza majd. „A Krím annektálása után Oroszország tovább használja azokat a módszereket, amelyek nem vezetnek sem békéhez, sem prosperitáshoz, sem az oroszok és az ukránok jó egymás mellett éléséhez” – jelentette ki.
    Zuzana Čaputová államfő Twitter-bejegyzésében ugyancsak a nemzetközi jog megsértésének minősítette a szakadár területek függetlenségének elismerését, amellyel szavai szerint Moszkva „a konfrontációt választotta a diplomácia helyett”.


MTI

foto: facebook

hirdetés
Previous articleKomárom podcast: Hosszú idő után újra színpadon a Locomotiv Revival Band
Next articleKitették élete első tehetségkutatójából a Kossuth-díjas énekesnőt