HAZA BELFÖLD Új választójogi törvény készül Szlovákiában

Új választójogi törvény készül Szlovákiában

835
hirdetés

Új, átfogó, az eddigi szabályokat egy keretben összefoglaló választójogi törvényt készít elő a szlovák belügyi tárca.

A jelenleg tárcaközi egyeztetés alatt álló jogszabály néhány részletéről kedden tájékoztatta a média képviselőit Robert Kalinák belügyminiszter Pozsonyban.
Az új jogszabály, amelyet a szaktárca tervei szerint már ősszel véglegesíthetnek, bevezetné a kampányszámlát, változtatna a kampányokra felhasználható pénzösszegek maximumain, valamint részben visszaállítaná a kampánycsend intézményét.
Kalinák elmondta: a jogszabályt tavaly ősszel kezdték formába önteni, s bár annak készítése során letettek arról az elképzelésről, hogy teljes mértékben, rendszer szinten változtassák meg a választójogot, a törvény sok újítást hoz majd. A törvényjavaslatot várhatóan már augusztusban jóváhagyja a kormány, de a részletek a belügyminiszter szerint még ezt követően is változnak majd.
A miniszter közlése szerint az új jogszabály egyebek között a választási kampányok jobb ellenőrizhetősége és átláthatóbbá tétele érdekében vezet be változtatásokat. Ezek egyike a pártok, illetve egyéni jelöltek kampányköltségeit tételesen rögzítő kampányszámla bevezetése lenne. Minden, a kampánnyal összefüggő költséget erről a számláról kellene téríteniük a választásokon részt vevő pártoknak és egyéni jelölteknek, különben büntetéssel kell számolniuk.
Új elem, hogy maximálnák a kampányok során felhasználható pénzek összegét is. Róbert Kalinák az államfőjelöltek által felhasználható pénzügyi keret módosítását említette: ez a jelenlegi 130 ezer euróról félmillió euróra emelkedne a javaslat szerint.
A jogszabály több, a választásokkal összefüggő takarékossági intézkedés bevezetésével is számol, ezek egyike a választási bizottságokat érinti. A jelenlegi szabályozás szerint ezekbe az előző parlamenti választásokon legalább 3 százalékos támogatottságot szerző párt tagot delegálhat, a változtatás szerint a jövőben a választási bizottságok tagjainak csak egy része lenne jogosult arra, hogy tevékenységéért pénzdíjazásban részesüljön.
A választójogi törvény a néhány éve megszüntetett kampánycsend intézményének visszaállításával is számol. Az erre vonatkozó szabályozás részletei még nem teljes mértékben ismertek, a belügyminiszter tájékoztatása szerint azonban az már biztos, hogy a választások napja előtt néhány nappal nem szabad majd nyilvánosságra hozni új közvélemény-kutatási eredményeket, e tekintetben egyelőre a 14, illetve 21 napos határidő merült fel. „A közvélemény-kutató intézeteknek nem szabad a politikai harc részévé válniuk” – indokolta a változtatást Róbert Kalinák.

MTI

hirdetés
Previous articleI. Szaniszló lengyel király leszármazottja Komáromban él
Next articleDolgozni fogunk…