HAZA KÜLFÖLD Történt egy harmadik robbanás a bostoni JFK Könyvtárban is

Történt egy harmadik robbanás a bostoni JFK Könyvtárban is

810
hirdetés

Robbanás történt a bostoni JFK Könyvtárban – jelentette ki hétfőn Ed Davis, a város rendőrfőnöke.

Az incidenst megelőzően két, szinte azonos idejű robbanás történt hétfőn a bostoni maraton helyszínén, a célvonal közelében. A rendőrfőnök azt nem erősítette meg, hogy van kapcsolat a két incidens között.
A Fox News úgy értesült, hogy az egyik bostoni kórházban a rendőrök egy súlyos égési sérüléseket szenvedett személyt őriznek, akinek feltehetően köze lehet a könyvtári robbantáshoz.
Davis rendőrfőnök arról sem nyilatkozott, hogy terrortámadás történt-e, ugyanakkor felszólította a bostoniakat, hogy maradjanak otthon, és őrizzék meg nyugalmukat. Az első hírek szerint a könyvtárban történt detonációnak nincs sérültje.
Az első két robbanásnak legkevesebb 2 halottja van. A The Boston Globe című lap és a NPR közszolgálati rádió szerint a sebesültek száma meghaladja százat, közülük legkevesebb 6 ember állapota válságos.
A maratoni finisnél történt két detonáció között mintegy 10 másodperc telt el. A rendőrség lezárta a környéket. A közeli zöld metróvonalon és a Charles folyó hídjain leállították a közlekedést.
A versenyzők egy része az incidens miatt nem fejezhette be a távot.
Bencsik Zita, a New York-i magyar főkonzulátus vezető konzulja az MTI-nek elmondta: mind az ő hivatala, mind a bostoni tiszteletbeli konzulátus kapcsolatba lépett az illetékes hatóságokkal, akik magyar sérültről nem rendelkeztek hivatalos értesüléssel, és magyar állampolgároktól a képviseletekre segélykérés sem érkezett. A futóversenyen négy magyar résztvevő indult.
A washingtoni Fehér Ház környékét a bostoni robbanások nyomán lezárták, és elővigyázatosságból New Yorkban, Los Angelesben és San Franciscóban is megszigorították az óvintézkedéseket.
Barack Obama elnök elrendelte, hogy a szövetségi hatóságok minden segítséget adjanak meg a bostoni és massachusettsi rendőrségnek az ügy felderítésében. Az elnök telefonon beszélt Boston polgármesterével, Tom Meninóval és Massachusetts kormányzójával, Deval Patrickkal, és kifejezte nekik együttérzését.
Az először 1897-ben megrendezett bostoni maraton a világ egyik leghíresebb futóversenye, amelyen idén mintegy 27 ezer amatőr és profi versenyző vesz részt. Az esemény félmillió érdeklődőt vonzott. A futamot hagyományosan mindig április harmadik hétfőjén tartják.

MTI

hirdetés
Previous articleRobbanások történtek a bostoni maraton helyszínén
Next articleInternetes adatbázis Pozsony történelmi utcaneveiről