HAZA RÉGIÓ Szüreti forgatag Szőnyben

Szüreti forgatag Szőnyben

923
hirdetés

Sok-sok évre tekint vissza a szőnyi városrész szüreti felvonulás és falunapja. A hagyomány 20 éve éledt újjá, azóta gazdag programkínálattal, többek közt horgászversennyel, focikupával, folklórműsorral, lovas fogatokkal várják a település apraja-nagyját. Idén az időjárás is kedvezett az eseménynek, így sokan ellátogattak a Petőfi Sándor Művelődési Házba.

1

A szőnyi horgásztó már hat órakor megtelt. Az 50 éves fennállását ünneplő Szőnyi Dolgozók Horgászegyesülete hetedik alkalommal szervezte meg a Tóth Gyula emlékversenyt.

– Szeretnénk tisztelegni horgász elődeink előtt, akik sokat tettek azért, hogy a tó, a környezet olyan legyen, amilyennek most kinéz. Nyílt versenyt hirdettünk felnőtteknek. Összesen harmincnégyen neveztek be. Van egy emlékkupánk, amit Tóth Gyula fia ajánlott fel. Ezt minden évben a győztes viheti haza. A győztesek neve felkerül a serlegre, és az Egyesület úgy döntött, hogy az, aki háromszor nyer, a kupa végleges gazdája lehet – tudtuk meg a Szőnyi Dolgozók Horgászegyesületének elnök helyettesétől, Horváth Miklóstól.

Az Egyesület évente több alkalommal szervez versenyt, lehet indulni párosban vagy éppen éjszakai megmérettetésen is. A komáromi tavakba két-három alkalommal végeznek telepítést, többségében pontyokra, keszegekre, kárászra, süllőre, harcsára és amurra lehet horgászni. Horváth Miklós kiemelte, az önkormányzat a telepítést anyagilag támogatja.

Ugyancsak gyorsan megtelt a Bozsik József Általános Iskola focipályája is, ahol hat csapat részvételével szüreti labdarúgó tornát szerveztek.

Ez egyfajta utcai bajnokság, hiszen a résztvevők Szőny különböző körzeteiből érkeztek. A cél az, hogy együtt legyünk, sportoljunk és ezzel is színesítsük a falunap programját – tudtuk meg az egyik szervezőtől, Szijj Dénestől. A győztesek oklevelet és kupát kaptak, illetve minden résztvevőt finom ebéd várt. A szüreti focikupán a Viharsarok, az Éleskanyar Söröző, a Szőnyi Kisbikák, a Szőnyi RFC, a Gyilkostelep és a Házitej FC csapata rúgta a bőrt.

Kilenc órakor vette kezdetét a családi főzőverseny a Petőfi Sándor Művelődési Ház udvarán. A feladat a legfinomabb pincepörkölt elkészítése volt. Ehhez a résztvevők húst, krumplit és cipót kaptak. A titkos hozzávalókat aztán bárki kedve szerint tehette bele.

– Hagyományteremtő szándékkal hirdettük meg a főzőversenyt, amelyre most négy csapat jelentkezett. Begyújtottuk a kemencéket, ahol augusztus 20-án kovászos burgonyás erdélyi kenyér sült. Akkora volt a sikere, hogy a résztvevők most is ilyen cipót kaptak. A pörköltet 3 kiló sertéslapockából kellett elkészíteni – mondta el dr. Kreft-Horváth Loránd alpolgármester. A pincepörkölteket Kocsis Tibor, a 2010-es év Királyi szakácsa zsűrizte.

A falunap alkalmából tárlat nyílt a Petőfi Sándor Művelődési Házban. A Molaji Fotóstúdió mutatkozott be. Oroszlámos Györgytől, a stúdió vezetőjétől megtudtuk, hogy a képek a szőnyi városrész 70-es évekbeli életét mutatják be, illetve van néhány alkotás, ami az utóbbi években művészi céllal készül. Négy alkotó – Neuwirt Lajos, Bognár Balázs, Marosi Zsuzsa és Oroszlámos György – képei kerültek fel a falra. A választás nem volt egyszerű, hiszen több ezer negatívot kellett átnézni. A fotók a szőnyi városrész legszebb arcát mutatják meg az érdeklődőknek.

Évek óta kedves hagyomány, hogy a szüreti falunapon megválasztják a bírót és bírónét. A megtisztelő cím annak a párnak jár, akik sokat tesznek Szőny kulturális, társadalmi életéért. Idén Schmelcz Géza és Schmelczné Bajmóczi Ildikó lett a bíró és a bíróné.

– Öt évvel ezelőtt alapítottuk meg a Szőnyi Lovas Sportegyesületet. Azóta rendszeres résztvevői vagyunk a szüreti felvonulásnak, számos programot szervezünk, több iskolát és óvodát látunk vendégül, nagy népszerűségnek örvend nyári lovas nomád táborunk. Szeretnénk, ha a fiatalok minél nagyobb számban ismerkednének meg a lovas hagyományokkal és az egészsége életmóddal – mondta Schmelcz Géza.

A bíró és a bíróné vezetésével indult el a szüreti menet, több fogattal és lovassal a szőnyi városrész utcáin. Előtte került sor a falunap hivatalos megnyitójára.

Nagy jelentőséggel bír a falunap Szőny életében, hiszen így erősíteni tudjuk a közösséget. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki részt vett a szervezésben, és aki eljött a programokra. Így lehetőségünk adódik a hagyományok és a helyi szokások felelevenítésére – mondta köszöntőjében a településrész képviselője, Takács József. Ugyancsak a közösség összetartó erejét emelte ki beszédében dr. Kreft-Horváth Loránd alpolgármester és dr. Molnár Attila polgármester is.

Míg a lovasok és a fogatok a szőnyi utcákon vonultak át, addig a Petőfi Művelődési Ház udvarának színpadán egymást váltották a folklór csoportok. A délután nagy részében a citerazene, a népi énekek és a néptánc kapta a főszerepet. Este Janza Kata és Egyházi Géza musicalműsora szórakoztatta a résztvevőket, majd éjfélig a Vidám Fiúk zenekar szolgáltatta a talp alá valót.

Galéria: Szüreti forgatag Szőnyben

 

komarom.hu

hirdetés
Previous articleEmléktáblát kapott Lipscher Mór
Next articleEgyre gyakrabban támadnak meg muzulmán nőket Szlovákiában