HAZA BELFÖLD Szlovákiában tavaly ismét emelkedett az öngyilkosságok száma

Szlovákiában tavaly ismét emelkedett az öngyilkosságok száma

960
hirdetés

Az öngyilkosságok és az öngyilkossági kísérletek száma is nőt tavaly Szlovákiában az előző évihez képest – derült ki az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) adataiból.

2012-ben a NCZI adatai szerint 571-en vetettek véget önkezükkel életüknek az országban, ez 34 esettel volt több az egy évvel korábbinál. Öngyilkossági kísérletekből 1018-at, az előző évinél 12-vel többet regisztráltak az illetékes hatóságok.
Mivel tavaly az öngyilkosságok számában először állt be jelentős, közel 20 százalékot kitevő csökkenés, a mostani adat a pozitív trend megtorpanására enged következtetni.
Az NCZI statisztikai adatai szerint Szlovákiában az elmúlt 17 év során az öngyilkosságok száma 1997-ben volt a legalacsonyabb (461 eset), 2008-ban pedig a legmagasabb (631). 2009 óta stagnált vagy csökkent azok száma, akik önkezükkel vetettek véget életüknek.
2012-ben az öngyilkosságot elkövetők több mint egy negyede az 50-59 éves korcsoportból került ki. Az érintettek társadalmi helyzetét vizsgálva kiderül, hogy az elkövetők legnagyobb hányada, közel 40 százaléka, munkanélküli volt. A leggyakoribb okként a statisztikák szerint a családi problémák és más személyes konfliktusok szerepelnek.
Míg az öngyilkossági kísérletek esetében kiegyenlített a nemek közti arány, a befejezett öngyilkosságok tekintetében a férfiak száma „hagyományosan” meghaladja a nőkét: a tavalyi évben 72 nő mellett 499 férfi vetett véget önkezével az életének.

MTI

hirdetés
Previous articleEmléktáblát avattak Skultéty László tiszteletére Révkomáromban
Next articleVádat emeltek az ittas vezetésen ért Ján Slota ellen