HAZA BELFÖLD Szlovákiában is elektronikus autópálya matrica lesz 2015-től

Szlovákiában is elektronikus autópálya matrica lesz 2015-től

1068
hirdetés

indexsswwsA Magyarországon már öt éve működő elektronikus autópályamatrica-rendszer bevezetésére készül Szlovákia 2015-től – közölte a szlovák nemzeti autópálya társaság (NDS) csütörtökön.

    A társaság tervei szerint az e-matrica rendszere 2015 január elsejétől működne Szlovákiában és annak bevezetése nem befolyásolná sem az autópályák használatának díjszabását sem pedig a matricák érvényességének időtartamát, amely jelenleg 10 nap, egy hónap illetve egy év.
    Az új rendszer gyakorlatilag megegyező lesz a Magyarországon működő modellel, az autópályadíjat a jelenlegi matricákat forgalmazó helyeken, tehát többnyire a benzinkutakon, lehet majd kifizetni, illetve lehetőség nyílik az internetes fizetésre is.
    Az autópálya társaság az e-matrica rendszer bevezetését a jelenlegi matricák nehéz ellenőrizhetőségével, valamint a hamisításukra tett kísérletekkel indokolta. Az e-matrica rendszer bevezetésével megváltozik az ellenőrzés rendszere is. Míg jelenleg a matricák ellenőrzését a szlovák autópályákon és a díjköteles gyorsforgalmi utakon a közúti rendőrség végzi, 2015-től ez egy speciális kamerarendszer feladata lesz.
    Az új rendszer működtetése a tervek szerint évi 3 millió euróba kerül majd, ami szinte megegyezik azzal az összeggel, amit az NDS jelenleg évente a hagyományos matricák forgalmazására költ.
    Szlovákiában a legutóbbi közölt adatok szerint mintegy 400 kilométernyi autópálya és több mint 200 kilométernyi úgynevezett gyorsforgalmi út van használatban. Az éves autópálya-matrica 50, a havi 14, a tíznapos 10 euróba kerül.

MTI

hirdetés
Previous articleKomáromi autótesztelő: Opel Mokka: Gusztusos kisgömböc
Next articleForbes: 11 szlovák multimilliomos 5,1 milliárd eurós vagyonnal