HAZA GAZDASÁG Szlovákiában a lakosság egyötöde ellen folyik végrehajtás

Szlovákiában a lakosság egyötöde ellen folyik végrehajtás

1275
hirdetés

exekutorssSzlovákiában átlagban minden ötödik lakos ellen folytat eljárást a végrehajtó, és a végrehajtások száma évről évre nő – közölte statisztikai adatokra hivatkozva a pozsonyi Pravda hétfőn.

Nyolc év óta folyamatosan nő Szlovákiában a végrehajtók által a hitelesekkel szemben kezdeményezett végrehajtási eljárások száma.
Míg 2005-ben közel 211 ezer ilyen eljárás megkezdésére vonatkozó indítványt jegyeztek, jelenleg a be nem fejezett végrehajtói eljárások száma már elérte az egymilliót. A tavalyi év során csak az állami tulajdonú Szociális Biztosító több mint negyedmillió ilyen keresetet indított, és a három Szlovákiában működő egészségbiztosító által indítványozott keresetek száma is túllépte a 120 ezret.
A végrehajtási eljárások számának növekedése a Pravda szerint a nem banki pénzintézetek által nyújtott fogyasztói hitelek mind nagyobb térnyerésével is összefügg. A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) adatai szerint a lakosságnak a nem banki pénzintézetekkel szembeni tartozása csak az elmúlt év során 66 millió euróval nőtt. A független lap megállapítása szerint ezeknek a pénzintézeteknek a térnyerését a hitelpiacon az is tükrözi, hogy két év alatt megháromszorozták reklámkiadásaikat.
A nem banki pénzintézetek által nyújtott kölcsönök Szlovákiában főként a kisebb összegű fogyasztói hitelek felvétele iránt érdeklődő ügyfelek körében népszerűek. Az ilyen hitelek kamatterhei többnyire magasabbak a banki hitelekénél, bizonyos esetekben pedig csillagászati összegeket érnek el. A Pravda szerint Szlovákiában akad olyan nem banki pénzintézet is, amelynél az éves teljes hiteldíjszint meghaladja a 2 300 000 százalékot.
Mivel az elmúlt időszakban egyre nőtt az olyan esetek száma, amikor a hitelesnek a tartozást jócskán meghaladó értékű ingatlana került végrehajtás alá, esetenként csupán néhányszáz eurós tartozás behajtása miatt, a szlovák igazságügyi tárca az év elejétől több módosítást foganatosított a végrehajtási törvényben. Ezek egyike a bajba jutott hiteles számára lehetővé teszi, hogy a bíróságon óvással éljen a végrehajtással szemben, amennyiben az annak alapját képező adósság aránytalanul alacsonyabb értéket képvisel, mint a végrehajtás tárgya.
A módosítás azonban nem teljes mértékben váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mivel kiderült, hogy a nem banki pénzintézetek egy része így már inkább a döntőbíróságokhoz folyamodik, mivel azok csak a hitelszerződések feltételeinek formai teljesítését veszik alapul a döntésnél, amely fellebbezés híján 30 napon belül jogerőssé válik. Az ilyen ügyekben az év eleje óta jelentősen megnőtt a bíróságokhoz benyújtott fellebbezések száma. A kialakult helyzetre azonban a nem banki pénzintézetek is reagáltak, olyan tömeges beadvánnyal fordulva a bíróságokhoz, amelyben vállalkozói jogaik megsértését panaszolják.

MTI

hirdetés
Previous articleElhunyt Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök
Next articleÚjra felbőgnek a motorok