HAZA KULTÚRA Színesebb programot és újításokat ígérnek a Gombaszögi Nyári Tábor szervezői

Színesebb programot és újításokat ígérnek a Gombaszögi Nyári Tábor szervezői

804
hirdetés

A tavalyinál színesebb program és több újítás is jellemzi majd az idei évben a Gombaszögi Nyári Tábort, amely a felvidéki magyar fiatalok egyik komoly hagyományokra visszatekintő nyári rendezvénye – közölték az MTI-vel a tábor szervezői.

    A Gombaszögi Nyári Tábor elődrendezvényei több évtizedes múltra tekintenek vissza, míg a tábort jelenlegi formájában már hatodik éve a szlovákiai magyar egyetemisták egyik szervezete a Diákhálózat és a Sine Metu polgári társulás valósítja meg több más diák szervezettel együttműködve. A Gombaszögi Nyári Tábor már évek óta csak nevében „gombaszögi”, mivel azt már több éve a Rozsnyóhoz közeli Krasznahorka-váralján, a helyi kempingben rendezik.
    A Gombaszögi Nyári Táborra az idén július 15. és július 20. között kerül sor. A tavalyi évben a táborban több mint 130 program zajlott, a szervezők szerint az idén ennél is bővebb kínálatra lehet számítani, és a programok jellegét tekintve is színesebb lesz a felhozatal. Ez részben annak is köszönhető, hogy az idén az eddig zárónapnak számító vasárnapot is programnappá teszik.
    „Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy egy nappal több lesz a fesztiválozó napok száma (…) ez a vasárnapi nap lesz a szlovákiai magyar együttesek napja” – mondta az MTI-nek Stubendek Attila, a rendezvény sajtófelelőse. Kifejtette: a tábor utolsó napjának programját, a Magyar Dal Napjának mintájára, felvidéki magyar zenekarok fellépéseivel akarják kitölteni.
    A jelentős részben felvidéki magyar egyetemistákat vonzó rendezvénynek a szervezők szerint tavaly több mint ezerötszáz egyéni látogatója volt, vagyis kétszer annyi, mint egy évvel korábban. A tábor programja a tavalyihoz hasonlóan az idén is három pillérre, könnyűzenei előadók koncertjeire, közéleti témájú előadásokra és vitákra valamint versenyprogramokra épül. Az idén újdonságnak számít, hogy a szervezők lehetőséget adnak arra, hogy a látogatók maguk tegyenek javaslatot arra, hogy milyen fellépők és milyen egyéb programok kerüljenek a kínálatba. Ilyen irányú javaslataikat a tábor a gombaszog.sk címen megtalálható honlapján tehetik meg az érdeklődők.
    „Nyilván minden egyes ötlet megvalósítását nem tudjuk vállalni, de szeretnénk arra fókuszálni, hogy a tábor programja még színesebb legyen és több embert tudjon megszólítani” – jegyezte meg Stubendek Attila. Kifejtette: a táborban megvalósuló közéleti jellegű beszélgetésekre több neves szlovákiai és magyarországi személyiséget várnak és terveik között szerepel az is, hogy tető alá hozzanak egy magyar-magyar pártelnöki vitát, amelyre Berényi József, a Magyar Közösség Pártja (MKP) és Bugár Béla, a Most-Híd szlovák-magyar párt elnökei között kerülne sor. Megjegyezte: a tábor programját a tavaszi hónapokban véglegesítik és néhány héttel a rendezvény előtt mutatják be.

MTI

hirdetés
Previous articleA komáromi zsidóság a holokauszt 70. évfordulójára emlékezett
Next articleFelvidék Szépe 2014 – komáromi válogatás (videó!)