HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Sziget – Megérkeztek az első fesztiválozók

Sziget – Megérkeztek az első fesztiválozók

886
hirdetés

Sziget - ElõkészületekAz első beköltözők, főként külföldiek már megérkeztek az óbudai Hajógyári-szigetre, ahol hétfőn a Cipő-emlékkoncerttel indul az idei Sziget fesztivál programja. Gerendai Károly főszervező a vasárnapi sajtóbejáráson elmondta: lát esélyt arra, hogy az idei fesztiválra látogatók száma eléri a tavalyi 379 ezret.

    Közölte: a látvány, a vizuális kultúra elemeinek erősítése volt a legfontosabb cél az idei Sziget megtervezésekor. Hétfőtől egy héten át a többi között megújult színpadok, nagyobb óriáskerék, diszkóerdő és a Hajógyári-sziget északi csücskén kényelmes strand várja a látogatókat.
    A főszervező beszámolt arról, hogy vasárnap délután 90-95 százalékos volt a rendezvény készültségi állapota, a helyszínek műszaki átadása vasárnap este lesz. A Sziget kialakítása 3 héttel ezelőtt kezdődött, először az infrastruktúrát, utána a programhelyszíneket építették ki, végül a szolgáltatásokat telepítették.
    Gerendai Károly még korábban beszélt arról, hogy idény mintegy egymillió eurót (mintegy 300 millió forintot) költenek a fejlesztésekre, a látványvilágra. Vasárnap hangsúlyozta: a nagy fesztiválok akkor tudnak igazán előrelépni, ha megjelenésükben, látványvilágukban karakteresen meg tudják magukat különböztetni vetélytársaiktól. A Szigeten az idén lesz például lufireptetés, szélforgó, strandlabda és festékpatronos color party a nagyszínpad előtt, az augusztus 11-i End Show részekként pedig lézershow, vetítés és tűzijáték is. A diszkóerdőben a nagyszínpad közelében este fénygömbökkel és stroboszkópokkal világítanak.
    Az idei újdonságok közé tartozik, hogy a nagyszínpad után a második legnagyobb helyszínnek számító A38 sátor területe már 5000 négyzetméteres lesz, 15 ezer fős befogadóképessége lekörözi a Papp László Budapest Sportarénát is. A hazai zenekarok kiemelt fellépő helyszínének, a magyar zenei sátornak a külsejét a magyar népmesékből ismert galambfigurát felhasználó installáció fogja szépíteni.
    Az óriáskerék szintén nagyobb lesz, mint a tavalyi, ezúttal 65 méter magas. Az elmúlt néhány héten az Erzsébet téren bemutatott és a nagyszínpaddal szemben álló Sziget Eye jelenleg Európa legnagyobb utaztatható kereke. Ismét lesz Luminárium, látványos Colosseum, Hello Wood összművészeti helyszín, óriáshinta, unikornis, 6 méter magas tojás és nemzetközi űrkiképző bázis. A Hungarikum Falu programja idén a mesék témája körül kalandozik.
    A Sziget Beachen kavicsos strand, napozóágyak, fotelek, pálmafák várják az ellazulni vágyókat, lesz egy zenés-táncos rész is. Megmártózni lehet a Dunában, fürödni viszont nem, erre vízimentők és rendőrök fognak figyelni a fesztivál ideje alatt.
    A szervezők felkészültek a várható hatalmas hőségre. A közösségi tereket, így a nagyszínpad és a világzenei helyszín területét, valamint a nagyobb zárt helyeket párahűtéssel teszik elviselhetővé. Lesznek párakapuk, emellett folyamatosan locsolni fogják az idei nevén Fesztiválköztársaság útjait. Külön romkocsmanegyedet létesítettek a főváros legizgalmasabb szórakozóhelyeinek részvételével.
    Gerendai Károly vasárnap elmondta, megpróbálták blokkosítani a mobilvécéket és a vizes konténereket azokon a területeken, ahol eleve van csatorna és víz a szigeten. Ezzel a lépéssel könnyebb lesz tisztán tartani a mintegy ezer mobilvécét.
    A főszervező a sajtóbejáráson beszélt arról is, hogy szeretnék elérni a tavalyi 379 ezres látogatói számot, és bár 2012-höz képest van némi elmaradás az elővételes jegyeladásokban, a várhatóan kedvező időjárás segítségével elérhető a cél. Külföldről évek óta Hollandiából érkeznek a legtöbben a Szigetre, több mint tízezren, nekik külön kempinget is elkerítettek. Mögöttük a franciák, a britek, az olaszok és a németek következnek, nagyjából egyformán néhány ezren. A heti bérleteknek most már 85 százalékát a külföldiek veszik meg.
    A 21. Sziget fesztiválon egyelőre még minden a különböző helyszínek, színpadok, sátrak, a vendéglátóipari rész építésének befejezéséről szól, a rugalmas járólapokat vasárnap rakták le a nagyszínpad előtti területre, ahol augusztus 12-ig például a Blur, a Nick Cave & The Bad Seeds, a Biffy Clyro, az Editors, Mika, a Franz Ferdinand koncertjén szórakozhatnak a szigetelők.
    Az idei Szigeten 400 fős egészségügyi szolgálat tevékenykedik, az ambulancián 16 orvos, 50 nővér dolgozik, lesz 12 motoros- és 110 gyalogos járőr, ápolók és betegkísérők, valamint egy rohamkocsi, négy esetkocsi és két mentőkocsi. A rendőrökön túl 1200 biztonsági őr, valamint több száz jegyellenőr és belső forgalomirányító segíti a rendfenntartást. Idén is érkeznek brit, francia, német és holland rendőrök.

MTI

hirdetés
Previous articleCsalók paradicsoma
Next articleA vártnál jobb, de nem rekordtermés!