HAZA RÉGIÓ Szenzációs leletre bukkantak Perbetén

Szenzációs leletre bukkantak Perbetén

9318
hirdetés

Két szerzetes és négy civil mumifikálódott holttestére bukkantak a perbetei római katolikus templom kriptájában. A 18-19. század fordulójáról származó leletek különlegessége, hogy csaknem teljesen épségben megmaradt fejre, kézre, lábfejre és fogsorra bukkantak, valamint a koporsón feliratok is olvashatóak. Az egyik ilyen felirat esperesi címről tanúskodik.

A hat koporsóra egy hete találtak rá Perbetén, a két szerzetesről azt is tudni lehet, kik ők és mennyi idősen hunytak el. A szenzációs felfedezésről egy magát megnevezni nem kívánó perbetei lakos számolt be lapunknak. Mint írta: a két alsó porhüvelyben fekvő atyák valószínűsíthetően Kiss Imre esperes és Fekete Ignác plébános voltak. Kiss Imre 1758-76-ig szolgált Perbetén, és 49 éves korában hunyt el. Fekete Ignác pedig mindössze két éven át, 1776-78 között volt perbetei plébános, 43 éves korában hunyt el.

Forrásunk a másik négy koporsóról is pontos leírást adott. Ezek kelet-nyugati tájolásúak, gyakorlatilag a földön helyezték el őket, egy szellőző nyílás két oldalán, két-két koporsót, feltehetően a 19. század első felében. A koporsókban teljes textíliák, lábbelik, az egyik maradvány kezén rózsafüzér is található, de szenzációsan mumifikálódott fejre, kézre, lábfejre is bukkantak. A tetemek feltételezhetően civilek lehettek. Koporsójukon nincs felirat.

A magát megnevezni nem kívánó forrásunk elárulta: mivel a föltárás folyamatos, ezért bármilyen turisztikai, „zavaró“ tényező egyelőre nem engedélyezett. „Először is meg kell várni a régészeti föltárás eredményét és majd a szakhatóságok véleménynyilvánítása után lehet azon gondolkodni, hogy a kripta, amennnyiben a megfelelő klíma odalent biztosítható, látogatható legyen” – mondta el. Hozzátette, ehhez mindenképpen a Nagyszombati Egyházmegye beleegyezése kell, és ha már minden lámpa „zöldre váltott”, Perbete község támogatása is szükséges lesz.

A kriptába való lejutás jelenleg nem biztonságos: a lépcsőt feltétlenül korhűen kell visszaállítani, mert néhány lépcsőfok megsüllyedt, illetve eldeformálódott. Forrásunk beszámolt róla, már elkezdődött egy munkacsoport megszervezése, mely a törmeléktől fogja megtisztítani a kriptát, elsősorban a bal oldali részt.

Az 1970-es évek első felében már volt egy lejárat a kriptába. A múlt heti felnyitást Balogh Károly plébános úr kezdeményezte Mgr. art. Juraj Puškárnál, a Szlovák Restaurátorok Szövetségének hivatalos képviselőjénél. Az egy tonnás fedőlapot speciális technika segítségével emelték le. Forrásunktól megtudtuk, hogy a templom mellett elhelyezett fedőlapot szeretnék a templom oldalánál felállíttatni, és ezekre az elhunyt egyházi személyek neveit rávésetni. A két kriptában található porhüvelyre már megrendelték a speciális lapokat.

SzE, FELVIDEK.MA

hirdetés
Previous articleHogyan kell „lenyúlni” egy várost?
Next articleMegoldódott a rászoruló gyermekek étkeztetése Komáromban!