HAZA HÍR-MIX Stirber Lajos: Nyitva lesz az aranykapu…

Stirber Lajos: Nyitva lesz az aranykapu…

925
hirdetés

Jubilál a GAUDIUM vegyes kar és hangszeres kamaraegyüttes

„Másképp énekel a felnőtt is, ha magával hozza a gyermekkori ének rajongó lelkesedésének emlékét.”                                                                                                           (Kodály Zoltán)

 

GaudiumA Komáromi Városi Művelődési Központ (Vmk) és a Jókai Mór Alapiskola GAUDIUM vegyes kara és hangszeres kamaraegyüttese a jövő tanévben ünnepli fennállásának 15. évfordulóját. Alapítói a nevezett iskola gyermekkarának azon egykori tagjai, akik gyermekként szerették meg a kórusmuzsikát, a közös éneklést, és mindmáig örömmel, azaz gaudiummal énekelnek; innen a nevük is.

A felnőttek együttese létrehozásának ötlete a Jókai Mór Alapiskola idén 55 éves gyermekkara nagysikerű 40. születésnapi hangversenyén – amelyen 90 régi tag énekelt önálló kórusként – merült fel. A kórus vezetésére e sorok íróját a következő – az alapító összejövetelen megjelent – egykori diákok kérték fel: Csere Vince, Fónod Aranka, Forró Tímea, Héder Zoltán, Krekács Mária, Köpcsényi Judit, Méry Mónika, Mórocz Éva, Szendi Géza, Szkukálek Tímea, Szlama Adrianna, Tobolka István, Tobolka Péter.

Elkezdődtek, majd rendszeressé váltak a próbák. A kórusnak – amely egyben polgári társulás is – fokozatosan létrejöttek saját rendezvényei: az Adventi hangverseny, a Vox Humana kórusfesztivál, a Jókai Egylettel közösen megrendezésre kerülő emlékestek, a Nemzetközi Baráti Kórustalálkozók. A Gaudium s a következő vegyes kórusok – a somorjai Híd, a nagymegyeri Bárdos Lajos, a galántai Kodály Zoltán Dalkör, a koloni Zobor hangja, a Pápai Éneklő Szülők Kara, a székesfehérvári Ars Musica, a solymári Corvinus, a brünni Lumír, valamint a zsérei Zoboralja, a dél-komáromi Vox Femina és a zábřehi Slavice női karok – kölcsönösen látogatják egymást. Egyre szaporodik a felkérések – fellépések száma.

A 2015/16-os évad a következőképpen alakult: 2015. október 17. – a Komáromi Magyar Gimnázium Öregdiákjainak és Tanárainak Baráti Köre közgyűlése; november 20. – Azt a csillagot – kiállítás megnyitó; december 11. Adventi hangverseny; 2016. január 23. – Nyilvános ünnepi gála a Magyar Kultúra Napja alkalmából; február 20. – a Jókai Díj átadási ünnepsége; március 13. – a komáromi magyar iskolák nyilvános ünnepi műsora március 15-e tiszteletére; április 9. – a Deportáltak és kitelepítettek emléknapja, Dél-Komáromban; április 16. – a XV. Vox Humana, a komáromi énekkarok fesztiválja; április 29. – a Komáromi Kamarazenekar által a helyi Vmk-ban bemutatásra kerülő Traviata című operában való közreműködés; május 10. – Minden ami nevelés – könyvbemutató; május 20.,21.,22. zábřehi (morvaországi) vendégszereplés; június 4. – a Komáromi Öregdiák Nagytalálkozó ünnepi műsora; június 7. – a jókais kórusok Jubileumi hangversenye; június 19. – Csík János emlékest.

A következő (2016/17-es) évad helyi nyilvános rendezvényei, majd Kodály Zoltán születésének 135., valamint a Gaudium fennállásának 15. évfordulója jegyében zajlanak. De folytatva a hagyományt – a komáromi fáklyavivők előtti tisztelgést –, születésének 110. évfordulója alkalmából megemlékezünk Schmidt Viktorról, a kiváló karnagyról, zenetanárról, zeneszerzőről, Komárom zenei életének évtizedeken át volt vezéralakjáról, majd egy önálló műsoros esttel adózunk a felejthetetlen jóbarát, a hegedűművész, zeneszerző és zenepedagógus, a helyi művészeti alapiskola sok éven át volt igazgatója, a Komáromi Kamarazenekar megalapítója, Dobi Géza emlékének is, (meg nem élt) 80. születésnapja alkalmából. A GAUDIUM további rangos, évadzáró rendezvénye lesz a júniusra tervezett Nemzetközi Kórustalálkozó, amellyel az együttes viszonozni szeretné a zsérei Zoboralja és a zábřehi Slavice női karok meghívását. Mindezek mellett egy erdélyi vendégszereplést is tervez a társaság.

A velem való együttmunkálkodásért ezúton is hadd mondok köszönetet azoknak a hűséges kórustagoknak akik mindmáig kitartottak, név szerint: Csontos Ambláczky Katalinnak, Chovan Szabados Erzsébetnek, Ganzer Adriannának, Kiss Krastenics Anitának, Kolozsi Ildikónak, Krajcsi Juliannának, Magyar Szkukálek Tímeának, Pfeiferlik Kobza Erzsébetnek, Rigó Csillának, Rigó Paluska Katalinnak, Szabadszállási Horváth Hajnalkának, Krizsan Szabados Irénnek, Szabó Annának, Szabó Boglárkának, Szabó Nikolettnek, Szi Bohunyi Juditnak; Bathó Jánosnak, Bálint Albertnek, Barthalos Istvánnak, Csóka Dávidnak, Grassl Ferdinándnak, Major Bálintnak, Nagy Ferencnek, Nagy Jánosnak, Nagy Péternek, Pipper Lászlónak; a hangszeres kamaraegyüttes állandó tagjainak: Fekete Évának, Ganzer Róbertnek, Kalmár Zsuzsannának, Czifra Zsoltnak, Kulin Eduárdnak, Misák Bencének, Siposs Jenőnek, Szombath Károlynak, és a mindig készséges segítőknek, m.v.: Borsányi Borisnak, Fehér Dalmának, Fekete Vincének, Harmat Rudolfnak, Pfeiferlik Lajosnak, Pfeiferlik Tamásnak, Szalay Szilviának, Szebellai Dánielnek; az önzetlen támogatóknak: Fehér Erzsébetnek, Misák Évának; a magánvállalkozóknak: Bott Frigyesnek, Barthalos Istvánnak, Csicsó Péter mérnöknek, Földes István, Karkó Olgának, Kiss Zoltánnak, Pfeiferlik Lajos mérnöknek.

A GAUDIUM köszöni a támogatást Komárom városának, a Komáromi Városi Művelődési Központ dolgozóinak, élén Varga Anna igazgatónővel; a Komáromi Regionális Népművelési Intézetnek, élen Viera Vlčková igazgatónővel, a Ján Korec Alapítványnak Harsányi Zoltán mérnökkel PhD az élen.

Nyitva lesz az aranykapu… Kedves egykori – békeutcais – jókais – gyermekkórus tagok! Ne tétovázzatok, gyertek közénk! Idézzük fel együtt az „énekkarozás” izgalmait és szépségeit. A GAUDIUM mind titeket, mind énekelni szerető barátaitokat szeretettel vár. Próbalehetőség – amikor időd engedi – kedden és csütörtökön 17.30-19.30-ig egykori iskolátok épületében.

Stirber Lajos
A Gaudium karnagya

hirdetés
Previous articleJÖN! Ghymessel, Bikinivel a „legpörgősebbnek ígérkező” magyar hagyományőrző fesztivál,
Next articleAmerika sosem volt még ennyire szexi