HAZA KULTÚRA Sikeres kettős jubileum

Sikeres kettős jubileum

1702
hirdetés

Kevesen tudják, hogy Komáromban rendkívül aktív tevékenységet folytatnak a szlovák kulturális csoportok. A komáromi Slovenskí Rebeli Jozef Černek vezetésével idén az ötödik, a komáromi Šulek Gimnázium mellett működő Dramaťák pedig már a 15. születésnapját ünnepeli. Még 2003-ban tizennégyen indították útjára a Dramaťákot, amikor a kezdeményezők elhatározták, hogy színházat csinálnak. A létszám egyre növekedett, a Slovenskí Rebeli legújabb darabjában (Na rováš) már ötvenen lépnek színpadra, zenészek, táncosok, színjátszók. Nagyszabású, látványos darabbal készültek, amelyben játékos formában igyekeztek bemutatni a szlovák hagyományokat.

Teszik ezt azért, hogy szüleik, nagyszüleik élete, a kor, amelyben éltek, ne merüljön feledésbe.
– Tudják, mit jelent a rovás? Az adósság feljegyzésére szolgáló speciális pálca. Történetünk, amelynek kísérőszövegét Lukáš Latinák, az Astorka Korzó ’90 színház művészének tolmácsolásában hallhatja a közönség, egy jellegzetes szlovák faluban játszódik, később kiderül, hogy ez a falu a Duna mentén fekszik. A bíró Zuzanka lánya, miatt búslakodik, aki rossz természete miatt senkinek sem kell. Apja, hol máshol, mint a kocsmában keresi a megoldást. Még a község pénzét is sikerül elinnia. A kocsmárosné úgy érzi, itt a lehetőség a jó bevételre, a bíró ugyanis nagy lakodalmat ígér, csak kérje már meg valaki a lánya kezét. A jó szokás szerint hét napig tartó lakodalom pedig busás haszonnal kecsegtet, ezért a kocsmárosné nem rest bájoláshoz folyamodni, hogy férjet fogjon a lánynak. Hogy sikerül-e neki, az kiderül a december 17-ei bemutatón, amelyen csoportunk teljesen új zenei programmal áll a közönség elé – mondta Jana Pipíšková, aki ott volt az együttes bölcsőjénél.
A Szentivánéji álom a Dramaťák legsikeresebb darabja, 2015-ben felújították, új zeneszámokkal, tánccal egészítették ki. A közönség is nagyon szerette ezt a darabot, számtalanszor bemutatta a társulat. Jöttek családok, idősebbek, fiatalabbak egyaránt, ám többen jelezték, hogy eddig még nem volt lehetőségük megnézni, mert munkájuk, tanulmányaik máshová szólították őket. Nekik szeretnének kedveskedni azzal, hogy december 23-án tartják utolsó előadásukat, abban a reményben, hogy akkor már mindenki itthon tartózkodik. Bíznak abban, hogy a karácsonyi hajsza közben eljönnek egy finom puncsra és egy kiváló előadásra, hogy elbúcsúzzanak a varázslatos erdő tündéreitől, a manóitól, a szerelmes királyi pártól, Titániától és Arthemisztől, valamint a többi szereplőtől. Egy kis vidámság, nosztalgia karácsony előtt senkinek sem árt meg…

DUNATÁJ HETILAP 50/2017

Ethey Katz felvétele

hirdetés
Previous articleKarácsonyváró Martoson
Next articleNagybetűs ünnep a Selye János Gimnáziumban