HAZA HÍR-MIX Shakespeare nyomában: színháztörténeti vetélkedő a Komáromi Jókai Színházban

Shakespeare nyomában: színháztörténeti vetélkedő a Komáromi Jókai Színházban

1107
hirdetés

 

Shakespeare nyomában címmel színháztörténeti vetélkedőt szervezetett a Komáromi Jókai Színház 2017. március 31-én. A versenybe, melynek társszervezője a Marianum Egyházi Iskolaközpont volt, kilenc középiskolás csapat kapcsolódott be: a pozsonyi Magyar Tannyelvű Gimnázium, a  komáromi Selye János Gimnázium, a Marianum Egyházi Gimnázium, a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Magyar Tannyelvű Gimnázium csapatai mellett, nagy örömünkre szolgált, hogy a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium, valamint a nagymegyeri Magán Szakközépiskola diákjai is részt vettek a rendezvényen.

A vetélkedő témájául Shakespeare két drámája: a Rómeó és Júlia és a Szentivánéji álom szolgált, ezt a két művet – valamint az Erzsébet-kori színház jellegzetességeit, Shakespeare életművét  dolgozták fel a kreatív versenyfeladatok. A pénteki döntő már csak az esemény kicsúcsosodása volt, hiszen két házi feladattal neveztek be a csapatok, melyet a verseny zsűrije bírált el: Tóth Tibor, a Komáromi Jókai Színház igazgatója, Czajlik József, a kassai Thália Színház igazgatója, Hizsnyan Géza, színházkritikus.

Előbb egy plakátot kellett tervezniük a mesteremberek előadásához, majd Rómeó vagy Júlia naplóját, illetve egy rendőrségi jegyzőkönyvet kellett írniuk a történet alapján.

A verseny nagyon jó hangulatban zajlott le, s bár sokáig fej fej mellett küzdöttek az ifjú Shakespear-szakértők a házi feladatok pontszámaival végül három csoportot emelkedett ki az egyébként felkészült, erős mezőnyből.

A verseny győztese a Selye János Gimnázium Szentivánéji álmodozók csapat lett, második helyen a Marianum Júlia kapu lett csapata,  harmadik helyen a pozsonyi Magyar Tannyelvű Gimnázium Buborékok csapata végzett. A díjazottak könyvcsomagot, értékes könyvutalványt, valamint Shakespeare-utalványt ( a Komáromi Jókai Színház előadásaira beváltható színházi ajándékutalványt) kaptak jutalmul.

Az eredményhirdetést követően, Tóth Tibor a Komáromi Jókai Színház igazgatója elmondta örömmel venné, ha a vetélkedőnek folytatása is lenne, s ily módon is újabb és újabb csoportokat, iskolákat nyernének meg ezzel a színház ügyének.

hirdetés
Previous articleDíjazott alkotás a novellaíró verseny Kárpát-medencei döntőjén
Next articlePeugeot 308 SW 2.0 BlueHDI Allure – egy kiváló japán automatával