HAZA RÉGIÓ Selyés diákok a Törvény Házában

Selyés diákok a Törvény Házában

1473
hirdetés

Azt mondják, a keddi nap szerencsés, a Teremtés Könyve is erre utal. Hát mi is kedd reggel indultunk neki, hogy felkeressük Pozsonyban a Törvények Házát, vagyis a parlamentet. Pozsonyról már eddig is tanultunk a szlovákórán, azt is tanultuk, hogy koronázóváros volt a múltban, most a célunk fővárosunk felfedezése volt.

Azonnal a velejébe vágtunk, ugyanis első utunk a parlament épületébe vezetett. A szokásos biztonsági szűrőn sikeresen átjutottunk, belecsöppentünk egy őrségváltásba, majd hivatalos vezetőnk segítségével egy szavazásba csöppentünk bele. Hatalmas élmény volt saját szemünkkel megfigyelni politikusaink munkáját, főleg úgy, hogy szinte teljes létszámban voltak jelen a képviselők. Velünk szemben a különböző bizottságok vezetői és a parlament alelnökei ültek, alattunk pedig a nép választott képviselői. A szavazások gyorsan és zökkenőmentesen zajlottak le, mi pedig lehetőséget kaptunk a kormánykoalíció képviselőivel való találkozásra.

A Most-Híd párt elnökével, Bugár Bélával és régiónk képviselőivel, Bastrnák Tiborral és Vörös Péterrel is sikerült beszélgetnünk. Személyesen tehettük fel nekik kérdéseinket, és ők készségesen válaszolták meg azokat, ezzel sikerült némi betekintést nyernünk egy parlamenti képviselő mindennapjaiba, nehézségeibe és egyben sikereibe is. Politikai bölcsességekkel is gazdagabbak lettünk, miszerint a kisebbségi helyzet javításáért kompromisszumokat kell kötnünk. „Nem ilyen lovat kívántunk”, ahogy mondták, de ilyen lehetőségek adódtak, márpedig a kisebbség szolgálata a fontos mindenek előtt. Bizony, ahogy egy korábbi ismert politikus mondta, aki szereti a virslit és a törvényeket, ne nézze végig, hogy készülnek. Ettől függetlenül jó volt látni képviselőinket, akik nyíltan beszéltek arról is, milyen egy politikus napja, milyen terheket ró rájuk ez a fajta élet.

Ezután egy hölgy vezetett minket körbe az épületben és mesélt nekünk az épületben kiállított gyönyörű olajfestményekről, valamint kaptunk egy kis tájékoztatást a szlovák parlament működéséről, kikérdezett minket az ország szimbólumairól és további érdekességekről. A látogatás végeztével a pozsonyi vár felé vettük az irányt, hogy végre valahára magunk is megcsodálhassuk az előkelő négytornyos építményt. Végigsétáltunk a az óváros történelmi részén, útközben megálltunk a Szent Márton-dómnál. Megtudtuk, a pannóniai szent miért csak fél köpenyét adta a koldusnak, s hogy valójában ki is volt a koldus. A járdát vizslatva, a macskakövek közt megbúvó koronák után kutatva folytattuk a város felfedezését az egykori koronázási útvonal mentén. A látnivalók közül nem hagytuk ki a Mihály-kaput, a Prímás palotát és egyebek mellett a város főterét sem. Pihenésképpen a hosszú séta után Pozsony egyik legnagyobb bevásárlóközpontjában is megálltunk. Ahogy osztályfőnökünk mondta, alkalmat kaptunk arra, hogy az ország gazdaságát felpezsdítsük a butikok és éttermek felkeresésével. Egy gyors evés és vásárlás után már haza is kellett indulnunk. A kirándulás alatt a város egy gyönyörű része tárult fel előttünk és parlamenti látogatásunk révén Szlovákia politikai életébe is betekintést nyerhettünk.

Győri Bernadett és Panyi Orsolya
III.B osztályos tanulók

hirdetés
Previous articleAdományözön a DAC játékosaitól
Next articleA Felvidékről kitelepítettekre emlékeztek Komáromban