HAZA VÁLASZTÁSOK Samu István: Jobb lenne a magyarság általános helyzete, ha az MKP a...

Samu István: Jobb lenne a magyarság általános helyzete, ha az MKP a parlamentben lett volna!

915
hirdetés

„Ha van mondanivalónk az embereknek, ha meghallgatjuk őket és figyelembe vesszük az elvárásaikat, akkor nem lesznek hiányzó szavazatok” – véli Samu István, az MKP Országos Elnökségének tagja. A Felvidék.ma az emberek választási kedvéről, a fiatalok itthon tartásának legfőbb eszközeiről és pártja parlamentbe jutásának esélyeiről is kérdezte a gútai politikust.

Ön szerint milyennek kellene lenni a kisebbségpolitikának Szlovákiában?
Bátrabbnak a kisebbség képviselői részéről, és nagyvonalúbbnak a többség, azaz a kormány részéről. A kisebbség érdekeit nem írhatja felül a jövőben semmilyen háttéralku, amely megkötné a kezünket. Nekem már magával a „kisebbség” szó fogalmával problémáim vannak, mivel az elmúlt évtizedek alatt egy kisebbrendűségi érzést generált. Új megközelítést kell bevinni a szlovák közbeszédbe, politikába, törvényhozásba. Számszerűleg lehet, hogy kisebbség, de a szlovák jog asztalánál a szlovák nemzetiségű polgárokkal egyenlő őshonos nemzeti közösség vagyunk! Ha rövid időn belül nem vívjuk ki az önkormányzatiságot, ha úgy tetszik, az autonómiát, egy emberöltő alatt befejeződik Szlovákiában a magyarság asszimilációja.

Milyen fejlődési pályát képzel el az országnak? Melyek a legégetőbb problémák a térségében?
A fiatalok elvándorlásának megállítását, oly módon, hogy helyzetbe kell őket hozni itthon. A kis és közepes vállalkozók megerősítését, az adóterheik csökkentését. A szociális juttatások emelését, mint például a családi pótlékot. Több gyerek esetén nagyon komoly, a mindennapokban érezhető adókedvezményt kell bevezetni olyan családok számára, melyekben legalább az egyik szülő dolgozik. S végül: aktuális feladatnak tartom az új munkahelyek létrehozását. A rezsicsökkentés is pozitív hatással lenne nem csak a háztartások gazdálkodására, hanem a gazdaság élénkítésében is.

Hogyan értékeli az elmúlt időszakot? Miben lehetett volna más, ha parlamentben van az MKP?
Sokan azt mondják, hogy egy kis pártnak nincs beleszólása a dolgok menetébe, a parlamenti munkába, de ez nincsen így! A demokráciákban minden párt érvényesítheti a politikáját, mert részt vesz a bizottsági munkákban és a kormánypártoktól néha lehetőség van kicsikarni engedményeket, ha a kisebb párt megtámogatja valamilyen törvénytervezetüket. Hiszem, hogy jobb lenne a magyarság általános helyzete és közérzete, ha az MKP a parlamentben lett volna!

Ha az előző választás számaiból indulunk ki, az MKP-nak – a legrosszabb esetben is – csupán további húszezer szavazatra van szüksége a parlamentbe jutáshoz. Sok ez a szám vagy kevés?
Ha nem leszünk képesek mozgósítani a passzív választókat, a távolmaradókat, akkor akár 10 szavazat is sok. Ha van mondanivalónk az embereknek, ha meghallgatjuk őket és figyelembe vesszük az elvárásaikat, ha őket képviseljük és nem más érdekeket, akkor nem lesznek hiányzó szavazatok, mert az emberek felelősségteljesek és aggódnak a jövőjükért.

Hogyan érzékeli a választókedvet a választókörzetében?
Egész évben járok az emberek közé, meghallgatom őket, kikérem a véleményüket, komolyan veszem a kritikáikat, észrevételeiket. Mindezt ők a szeretetükkel viszonozzák, a bizalmukkal és barátságukkal. Politikus ennél többet nem is várhat. Hisznek bennem, és én hiszem, hogy együtt sikerülni fog, bejutunk a parlamentbe. Nem vállaltam volna a jelöltséget, ha nem azokat akarnám képviselni a törvényhozásban, akik közül jövök, akikkel megosztom örömömet és bánatomat.

Mandátumszerzése esetén mik lesznek a prioritásai a parlamentben?
Elsősorban három égető csapásirányt, cselekvést fogalmaznék meg, amelyet parlamentbe jutásom másnapjától kezdve aktivizálni kell. Mindenáron megakadályozni, hogy a kisiskolákat veszélyeztető törvény életbe lépjen, mert ahol az iskoláink megszűnnek ott a településeink is előbb vagy utóbb társadalmilag és gazdaságilag is leépülnek. Az eskütételem utáni pillanattól pedig a családok helyzetének megerősítése! Konkrétan tudjuk, hogy a jelenlegi minimálbér egy rossz vicc, amelyen nagyon kevesen nevetnek. MKP-s képviselőtársaimmal azonnal kezdeményezzük a minimálbér megemelését, hogy meg is lehessen élni belőle. A családi pótlék legfeljebb három gyerekig emelkedik, több gyerek esetén nagyon komoly, a mindennapokban érezhető adókedvezmény formájában akarjuk támogatni azokat a nagycsaládokat, ahol legalább az egyik szülő dolgozik. Kezdeményezzük a rezsicsökkentést! A fiatalok itthon maradását pedig gazdasági és egzisztenciális helyzetbehozással, gyermekorientált családpolitikával fogjuk megszólítani!

Mi az a személyes üzenet, amellyel meg kívánja szólítani a kampányban a felvidéki magyar választópolgárokat?
Tudom, hogy a magyar választók kamrája tele van ígéretekkel, ezért én nem ígérgetek, inkább azt üzenem: nem önmagamat és a pártot fogom képviselni csupán a parlamentben, hanem elsősorban őket, a kiábrándult felvidéki magyarságot. Isten engem úgy segéljen! Együtt sikerülni fog!

Felvidék.ma

hirdetés
Previous articlePályaorientációs nap az Ipari Szakközépiskolában
Next articleRECEPTEK: Karácsonyi narancsos-kókuszos keksz